-0.5 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Direktor največje danske banke odstopil zaradi škandala s pranjem denarja, v Sloveniji se zaradi podobne afere z iranskim denarjem ni zgodilo ničesar

Izvršni direktor največje danske banke Danske Bank Thomas Borgen je danes odstopil s tega položaja zaradi razkritja škandala, povezanega s pranjem denarja v njihovi estonski podružnici. V banki so navedli, da preiskujejo za 200 milijard evrov transakcij, ki so bile med letoma 2007 in 2015 izvedene prek računov 15.000 nerezidentov.

 

Od 15.000 računov, ki so pod nadzorom, naj bi bilo sumljivih okrog 6200. V banki še nimajo informacij, koliko denarja je bilo dejansko opranega prek estonske podružnice v omenjenem obdobju, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Ocenili pa so, da je 23 odstotkov spornih sredstev prišlo iz Rusije. “Velik del bančnih transakcij je sumljiv,” je pojasnil Ole Spiermann iz odvetniške pisarne, ki sodeluje v preiskavi.

Pri tem AFP za primerjavo domnevno spornih 200 milijard evrov transakcij navaja, da je estonski bruto domači proizvod lani dosegel 23 milijard evrov.

Že v začetku avgusta so danski tožilci sporočili, da so zadevo vzeli pod drobnogled, z neodvisno odvetniško družbo se je preiskave sumljivih poslov lotila tudi danska banka. V banki sicer Borgnu ne pripisujejo odgovornosti za nastale razmere, je pa sam ocenil, da je najbolje zanj, da banko zapusti.

Jasno je, da Danske Bank ni izpolnila svojih obveznosti glede preprečevanja pranja denarja v Estoniji,” je dejal. Banka je sicer vedela, da imajo v Estoniji stranke, ki prinašajo velika tveganja. Da bi si povrnili del ugleda, je banka napovedala, da bo okrog 200 milijonov evrov namenila neodvisni fundaciji, ki se ukvarja s preprečevanjem finančnih kaznivih dejanj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine