12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Diktature podprle diktaturo, demokracije, demokracijo: Putin podprl Madura, Pompeo pa Guaidoja

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes po telefonu poklical venezuelskega predsednika Nicolasa Madura in mu izrazil podporo, so sporočili iz Kremlja. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo pa je na drugi strani podprl Juana Guaidoja, ki se je razglasil za začasnega predsednika. K podpori Guaidoju je pozval tudi druge države.

 

Pompeo je tudi opozoril Madura, naj ne uporabi sile proti opoziciji. “Čas za razprave se je iztekel. Režim prejšnjega predsednika Nicolasa Madura nima več legitimnosti,” je na posebnem zasedanju Organizacije ameriških držav (OAS) v Washingtonu dejal Pompeo. Ponudil je tudi 20 milijonov dolarjev pomoči Venezuelcem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA s predsednikom Donaldom Trumpom so že v sredo, ko se je predsednik venezuelskega parlamenta Guaido razglasil za začasnega predsednika države, sporočile, da ga priznavajo kot takega. Temu je sledila potem še večina držav v regiji, od Brazilije, Kolumbije, Čila do Argentine. Na drugi strani pa so Madura podprle Rusija, Bolivija, Kuba, pa tudi Turčija in Mehika.

Ruski predsednik Putin je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po telefonu tudi osebno izrekel podporo Maduru in “legitimnim oblastem Venezuele”, ki da se, kot so sporočili iz Kremlja, “soočajo z domačo politično krizo, izzvano iz tujine”.

Putin je tudi obsodil, kot so zapisali, vmešavanje drugih držav, kar da krši temeljne norme mednarodnega prava. Maduro se je ruskemu predsedniku za ta načelna stališča zahvalil, so še sporočili iz Moskve.

Ameriški državni sekretar Pompeo je na zasedanju OAS obsodil “avtoritarne režime, ki so se postavili za Madura”. A izpostavil je zgolj Kubo.

Pozval je venezuelske varnostne sile, naj zaščitijo Guaidoja in opozoril “ostanke režima” pred potezami, ki bi lahko škodovale opozicijskim protestom. Zavzel se je tudi za demokratično in mirno tranzicijo oblasti v Venezueli. Za soboto pa je zahteval sklic izredne seje Varnostnega sveta Združenih narodov glede razmer v Vanezueli.

Da je Maduro izgubil legitimnost, so danes ocenili tudi v Londonu. “Velika Britanija meni, da je Juan Guaido pravi človek, ki bo Venezuelo popeljal naprej. Podpiramo stališče ZDA, Kanade, Brazilije in Argentine, da se to uresniči,” je sporočil britanski zunanji minister Jeremy Hunt, ki se bo danes v Washingtonu sestal z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom in tudi s Pompeom.

“Demokratične sile” v Venezueli je že v sredo zvečer v imenu Evropske unije podprla tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Bolj odločno se je na stran Guaidoja postavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, danes pa ga je podprl tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. “Maduro mora zdaj oditi,” je v sporočilu zapisal Tajani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine