10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Di Maio napoveduje zavrnitev Cete v italijanskem parlamentu

Italijanski parlament bo glasoval proti prostotrgovinskemu sporazumu med EU in Kanado, znanemu pod kratico Ceta, je napovedal namestnik italijanskega premierja Luigi Di Maio. Kdaj naj bi italijanski parlament o sporazumu, ki je trenutno v začasni rabi, glasoval, ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ceta bo kmalu poslana v ratifikacijo parlamentu in večina jo bo zavrnila,” je Di Maio zatrdil največjemu kmetijskemu sindikatu v državi Coldiretti. Ob tem je napovedal še, da bo vsak italijanski javni uslužbenec v tujini, ki bo “še naprej zagovarjal zanič pogodbe, kot je Ceta”, odstavljen.

Di Maio sicer vodi populistično Gibanje pet zvezd, ki skupaj z desničarsko Ligo tvori aktualno italijansko vlado.

EU in Kanada sta Ceto formalno podpisala oktobra 2016, potem ko je bila njena sklenitev zaradi več spornih točk dolgo pod vprašajem. Dogovor med drugim odpravlja 98 odstotkov carin med obema stranema.

Nasprotniki Ceto označujejo kot nevarno za demokracijo in pravno državo, sporazum naj bi preveč moči podelil multinacionalkam na račun držav. Trenutno je sporazum v začasni rabi, kar pomeni, da veljajo le tisti deli, za katere je v skladu s pravom EU izključno pristojna Evropska komisija. Deli, pri katerih si komisija in države članice delijo pristojnost, pa naj bi veljati začel, če oz. ko jih potrdijo vse države članice. Če ena od držav Ceto zavrne, pade celoten sporazum.

Zadnje novice

Sorodne vsebine