31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Deček ujet v jami: Mama in oče, ko pridem od tu, hočem, da gremo na določeno mesto

“Ne skrbite, vsi smo močni,” piše v pismu 12 tajskih fantov, ki so ujeti v jami na severu Tajske. Pismo mladih nogometašev je objavljeno na spletni strani posebne enote tajske mornarice na družabnem omrežju Facebook.

“Ko pridemo od tu, hočemo jesti veliko stvari. Hočemo čim prej domov,” piše v pismu, napisanem na roko, ki ga je v petek iz jame prinesel eden od tujih potapljačev.

Na Facebooku je objavljenih sedem strani s sporočili vseh fantov, starih od 11 do 16 let, in njihovega trenerja. V kratkih zapisih izražajo svojo hvaležnost, ljubezen in željo po hrani. “Hočem jesti ocvrt zrezek,” je napisal eden od fantov.

Njihov trener Ekapol Chanthawong se je opravičil družinam fantov in obljubil, da bo dobro skrbel za njih. “V tem trenutku so vsi dobro. Možje dobro skrbijo za njih. Želim se vam zahvaliti za podporo in opravičujem se staršem,” je zapisal.

Fantje in njihov trener so od 23. junija ujeti štiri kilometre globoko v jami, ki jo je poplavila voda. Nekateri deli jame so še vedno povsem pod vodo, čeprav si reševalci na vso moč prizadevajo, da bi z industrijskimi črpalkami izčrpali vodo.

Poleg tega ima voda znotraj jame močan tok, zato bi bilo reševanje s pomočjo potapljačev, kar je le ena od možnosti za rešitev fantov, izjemno nevarno. Fante zdaj učijo potapljanja, vendar so nekateri slabi plavalci, za pot iz jame pa celo izkušeni potapljači posebne enote tajske mornarice potrebujejo pet ali šest ur. V petek se je eden od potapljačev smrtno ponesrečil.

Voda v jami je kalna, mrzla in polna ovir, med drugim je polno ozkih podvodnih prehodov, skal in naplavin. Vidljivost je na nekaterih delih nična.

Ena od možnosti je tudi, da bi izvrtali 600 metrov dolgo luknjo skozi strop jame in fante potegnili ven. Vodja reševalne ekipe je danes sporočil, da delajo na več kot 100 vrtinah, nekatere od njih so globoke do 400 metrov, vendar lokacije fantov še niso našli.

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je v petek dejal, da bo na Tajsko poslal inženirje iz dveh svojih podjetij – SpaceX in Boring Co, ki bodo pomagali pri vrtanju.

Škandal24

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine