-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Danska je razglasila konec pandemije

Piše: Jože Jan

Danska je prva evropska država, ki je razglasila konec pandemije. Zaradi manjše nevarnosti omicronske različice in visokega števila imuniziranih, bo danska vlada od 1. februarja odpravila skoraj vse protikoronske omejitve.

»Covid-19 ne bo več veljal za kritično bolezen, kar pomeni prenehanje veljavnih ukrepov: v zaprtih prostorih ne bo več obvezna uporaba mask, odpravljene bodo omejitve v restavracijah in drugih javnih prostorih. Morda se sliši paradoksalno, da odpravljamo omejitve s trenutno stopnjo okužb, vendar je število hudo bolnih zelo nizko. Izkazalo se je, da je cepivo super orožje, ki je zagotovilo močno zaščito pred virusom,« je na tiskovni konferenci dejala danska premierka Mette Frederiksen. »Čas je, da pandemijo pustimo za seboj in gremo naprej. To za vse nas pomeni prehod v novo obdobje, kjer bo Danska spet odprta družba,« je dodala premierka.

Ostaja pogoj za ljudi, ki potujejo na Dansko. Vsi necepljeni potniki bodo morali predložiti negativen test in ostati teden dni v karanteni.

Danska premierka je na tiskovni konferenci pojasnila, da bo Danska v prihodnjem letu šla skozi tri faze:

V prvi fazi, do pomladi, se bodo ohranila priporočila za zaščito rizičnih skupin, kot je uporaba mask v domovih za ostarele in obveznost testiranja in karantene za potnike, ki bodo prišli na Dansko in niso cepljeni.

V drugi fazi, do jeseni, bo vlada nadzorovala potek koronavirusa in se pripravila na tretjo fazo.

V  naslednji zimi bo tretja faza, ko bo zelo možno, da bo treba celotno prebivalstvo ponovno cepiti. 

Vir: AS, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine