11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Danke imajo raje od feminizma moške, ki žvižgajo za njimi

Anketa, ki so jo opravili znotraj YouGov-Cambridgeovega projekta o globalizmu, v katerem je sodelovalo več kot 25 tisoč ljudi iz 23 večjih držav, je pokazala, da se ima zgolj vsak šesti prebivalec Danske za feminista, medtem ko je vsak tretji povedal, da je žvižganje za ženskami na ulicah sprejemljivo, zgolj dve petini pa podpirata gibanje #MeToo.

Na vprašanje, ali se imate za feminista, je na Danskem pritrdilno odgovorilo zgolj 17 odstotkov vprašanih, v sosednji Švedski je ta delež znašal 34 odstotkov. Še več, po pisanju portala Voice of Europe je več Dank zadovoljnih, če žvižgajo za njimi, kot pa jih je z nazivom feministke.

“Ne želim biti enaka v vseh pogledih,” je po pisanju Guardiana odgovorila na vprašanje, zakaj se nima za feministko, 37-letna računovodkinja Helene Frost Hansen iz Köbenhavna. Glede žvižganja za njo je bila reakcija podobna. “Nimam nič proti, če je to storjeno na lep način,” pove Hansenova, “v resnici se mi zdi kompliment.” Ob tem je še dodala, da bi veliko Dank rado videlo moške, “ki bi bili bolj kot tisti na jugu Evrope in bi ti povedali, kako dobro izgledaš”.

To nekako ne preseneča, saj se za razliko od številnih ministric za enakost spolov v drugih državah danska ministrica za enakost spolov Karen Ellemann nima za feministko. To je tudi javno povedala, ko je zasedla ministrski stolček pred tremi leti. Odnos do feminizma na Danskem in do žvižganja za ženskami naj bi bil tudi razlog, zakaj so zgolj 4 odstotki moških in 8 odstotkov žensk v državi naklonjeni gibanju #MeToo.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine