29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Danes v Panami svetovni dan mladih katoličanov

V prestolnici Paname se je z mašo začel svetovni dan mladih, ki se ga udeležuje tudi 35 mladih iz Slovenije. Namen srečanja mladih katoličanov z vsega sveta, ki se ga bo udeležil tudi papež Frančišek, je druženje mladih, praznovanje in spoznavanje razsežnosti vere, so sporočili iz Skupnosti katoliške mladine (SKAM).

 V Panami se je tako zbralo okoli 300.000 mladih katoličanov iz celega sveta, med njimi tudi 35 iz Slovenije.

Otvoritveno sveto mašo v mestnem parku, ki so ga za čas srečanja preimenovali v park Santa Maria La Antigua, bo daroval panamski nadškof Jose Domingo Ulloa.

Vsako dopoldne bodo za mlade pripravljene kateheze v njihovem maternem jeziku; za Slovence jih bo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ob popoldnevih pa se bodo udeleževali festivala, na katerem se bodo z različnimi koncerti, športnimi in kulturnimi prireditvami predstavljale skupine s celega sveta.

Prav tako se bodo mladi lahko udeležili t.i. sejma poklicanosti, na katerem se bodo s svojim delom in poslanstvom predstavljale najrazličnejše redovne skupnosti, gibanja in organizacije, so zapisali v skupnosti. “V parku usmiljenja pa bodo udeleženci lahko prejeli zakrament svete spovedi, so navedli.

Mladi bodo v četrtek pozdravili papeža Frančiška, za katerega bo to že tretji svetovni dan mladih v njegovem pontifikatu. Petkov “križev pot” bo še na poseben način povezan z rdečo nitjo srečanja, to je s služenjem.

V soboto bodo peš romali v park Janeza Pavla II, kjer bo sledilo celonočno bdenje s papežem. Zadnji dan, v nedeljo, pa bodo praznovali svetovni dan mladih. Papež bo na zaključni maši oznanil, kje in kdaj bo prihodnje srečanje.

Mladi iz Slovenije pa bodo nato nadaljevali enotedensko romanje po Kostariki, kjer si bodo ogledali nacionalna parka Montezuma in Carara ter glavno mesto San Jose.

Dnevi mladih se odvijajo vse od leta 1986, ko je papež Janez Pavel II. na cvetno nedeljo povabil mlade v Rim. Na škofijski ravni svetovni dan mladih praznujejo vsako leto. V Sloveniji se zberejo na srečanju mladih v Stični. Svetovno srečanje pa poteka vsaki dve ali tri leta, in sicer vsakič na drugi celini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine