10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Danes se izteče ultimat evropskih držav Maduru za razpis predsedniških volitev; bo nekdanji voznik avtobusa klonil?

Po sobotnih množičnih protestih v Venezueli proti nesposobnemu levičarskemu predsedniku Nicolasu Maduru se bo danes iztekel osemdnevni rok, ki so mu ga za razpis demokratičnih predsedniških volitev postavile evropske države. Če si Maduro ne premisli in ne pristane na ultimat, bodo za začasnega predsednika priznale vodjo opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja.

 

Rok za razpis volitev so levičarskemu diktatorju Maduru prejšnjo soboto postavile Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija.

Zaradi nedemokratičnih volitev mu odrekajo legitimnost položaja, priznavajo legitimnost parlamentu na čelu s predsednikom Guaidojem in pričakujejo razpis predsedniških volitev, ki bodo omogočile čimprejšnjo vzpostavitev demokratično izvoljene oblasti.

Maduro je ultimat sredi tedna že zavrnil, a izrazil pripravljenost na pogajanja z opozicijo. “V Venezueli so že bile predsedniške volitve in če želijo imperialisti nove volitve, bodo morali počakati do leta 2025,” je dejal.

V soboto pa je Maduro pred svojimi privrženci v Caracasu dejal, da podpira zamisel o predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bi bile še letos. Redne volitve v venezuelski parlament, v katerem ima večino opozicija, so sicer predvidene prihodnje leto.

Poleg ZDA in večine latinskoameriških držav je Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele v četrtek na plenarnem zasedanju priznal tudi Evropski parlament in ob tem članice EU pozval, naj storijo enako.

Ali bodo po izteku ultimata Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele enotno priznale vse članice EU, ni jasno. Kot je ob neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bukarešti v petek dejal slovenski zunanji minister Miro Cerar, EU kot celota praviloma doslej ni sprejemala odločitev o priznavanju tujih vlad in še manj držav, tako da se pri tem zastavlja še nekaj pravnih vprašanj, ki jih bo treba razčistiti.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini pa je napovedala, da bo EU vzpostavila mednarodno kontaktno skupino evropskih in latinskoameriških držav, ki bo pomagala pri organizaciji novih predsedniških volitev v Venezueli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine