16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Danes elektorji v ZDA tudi uradno oddajajo glasove – se lahko pri »zgodovinski zmagi« Bidna zalomi?

Elektorji posameznih ameriških zveznih držav bodo danes na volilnem kolegiju oddali svoje glasove za prihodnjega predsednika in podpredsednika ZDA ter s tem potrdili volilno zmago demokrata Josepha Bidna in Kamale Harris proti republikancema Donaldu Trumpu in Miku Penceu, poroča STA.

 

Kot je razvidno iz poročanja mainstream medijev, očitno pri tem ne pričakujejo posebnih težav. Verjetno tudi zato, ker vrhovno sodišče ni ugodilo pritožbam Trumpovih odvetnikov.

Ne glede na to, da praktično ves globalni aparat pričakuje zanesljiv prihod Josepha Bidna na oblast, pa bo njegova izvolitev imela temno senco dvoma, predvsem zaradi številnih primerov goljufij, za katere pa se ameriško vrhovno sodišče ne čuti pristojno. Vrhovno sodišče je zavrglo tožbo Texasa proti Pennsylvaniji, Michiganu, Georgiji in Wisconsinu, to pa so tiste štiri države, v katerih je bil Donald Trump najbolj oškodovan.

Čedalje več pa se govori tudi o grožnjah, ki jih dobivajo vrhovni sodniki, češ da si ne bi slučajno drznili rušiti očitno že dogovorjen volilni izid. Sedaj se postavlja vprašanje, ali bo v dogajanje poseglo tudi vojaško sodišče, ki je manj dovzetno za politične pritiske. Namreč, zaradi dvomljive tehnologije štetja glasov ter vmešavanja tujih velesil bi lahko določenim posameznikom sodilo zaradi veleizdaje. Nastop vojaškega sodišča pa je zelo verjeten scenarij, ker je ameriška vojska zasegla že nekaj strežnikov, povezanih s spornim sistemom za štetje glasov Dominion. V ta sistem naj bi samo Kitajci vložili 600 milijonov dolarjev.

Nekateri viri pa opozarjajo, da v ZDA velja izredno stanje že od velikega terorističnega napada 11. septembra 2001, to izredno stanje so samo podaljševali. Kar pomeni, da Trump, ki je v tem trenutku še vedno predsednik, nima potrebe po razglašanju izrednega stanja, tudi če želi ukrepati proti tistim, ki so z dvomljivimi volilnimi sistemi kradli glasove.

Kar pomeni, da bo danes in v prihodnjih dneh v ZDA še zelo vroče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine