3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Dalajlama brez dlake na jeziku: Evropa pripada Evropejcem, migranti naj se vrnejo v svoje države

Tibetanski verski voditelj dalajlama je danes na konferenci v švedskem Malmöju dejal, da Evropa pripada Evropejcem in da bi se morali begunci vrniti v svoje domovine in pomagati pri njihovi obnovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Dajalama, ki je leta 1989 dobil Nobelovo nagrado za mir, je ob tem dodal, da je “moralna dolžnost” Evrope, da pomaga “beguncem, ki so v resnični nevarnosti za svoja življenja”. “Sprejmite jih, pomagajte jim, izobrazite jih (…) a na koncu bi morali prispevati k razvoju lastne države,” je še dejal 83-letni dalajlama, ki je v strahu za življenje tudi sam bežal pred kitajsko vojsko.

“Menim, da Evropa pripada Evropejcem,” je dejal in dodal, da bi morali dati beguncem jasno vedeti, da morajo “na koncu obnoviti lastno državo”.

Dalajlama je begunsko problematiko na Švedskem načel le tri dni potem, ko so skrajno desni Švedski demokrati na nedeljskih parlamentarnih volitvah zabeležili visoko podporo. Stranka, ki je znana po svojih protimigrantskih stališčih, je postala tretja najmočnejša stranka, za socialdemokrati premierja Srefana Löfvena in opozicijsko, konservativno Zmerno stranko. Švedska je leta 2015 sprejela največ beguncev na prebivalca v Evropi.

Malmö je tretje največje švedsko mesto z velikim deležem priseljencev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine