15.2 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Cunami v Indoneziji terjal več kot 160 življenj, znova oživel spomin na katastrofalni cunami iz leta 2004, ki je dan po božiču terjal 250 tisoč žrtev 

Indonezijo je v soboto zvečer prizadel cunami, ki je terjal najmanj 168 življenj, 745 ljudi je ranjenih, so sporočile oblasti. Cunami, ki je sledil izbruhu vulkana Krakatoa, je nastal v ožini Sunda med otokoma Java in Sumatra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tujcev, tudi Slovencev, med žrtvami po doslej znanih podatkih naj ne bi bilo.

 

Cunami je brez vnaprejšnjega opozorila prizadel pri turistih priljubljena obalna območja. Po navedbah lokalnih oblasti je močan val porušil več sto stavb, domačini in turisti pa so v paniki bežali na varno.

Naravna katastrofa je v soboto okoli 21.30 prizadela obalo na jugu Sumatre in zahodni del Jave. Uničevalni val je sledil izbruhu vulkana Krakatoa.

Po doslej razpoložljivih podatkih med žrtvami naj ne bi bilo tujcev, so za STA povedali na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). To pomeni, da cunami predvidoma ni terjal življenj Slovencev. Slovensko veleposlaništvo v avstralski Canberri sicer podatke natančno spremlja, so dodali in opozorili, da se podatki v zvezi z žrtvami še spreminjajo.

Reševalci pregledujejo ruševine v iskanju preživelih. V več indonezijskih regijah pogrešajo najmanj 30 ljudi, število mrtvih pa se bi tako lahko še dvignilo.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je svoje sožalje žrtvam izrazil na spletnem družbenem omrežju Twitter. Dodal je, da je od vseh vladnih agencij zahteval takojšnjo pomoč prizadetim.

Po navedbah oblasti bi cunami lahko sprožila neobičajno močna plima, ki je posledica luninih men, in podvodni plaz, ki naj bi ga sprožil vulkan. “Kombinacija je sprožila nenadni cunami, ki je prizadel obalo,” je dejal tiskovni predstavnik indonezijske reševalne službe Sutopo Purwo Nugroho. Indonezijska geološka služba sicer potek dogodkov še preiskuje.

Indonezijske oblasti so sprva sicer trdile, da val ni bil cunami, pač pa zgolj plima. Nugroho se je kasneje opravičil in na Twitterju zapisal, da zaradi odsotnosti potresa sprva ni bilo enostavno ugotoviti, kaj se dogaja. “Če smo se na začetku zmotili, nam je žal,” je dodal.

Cunami je sicer najbolj uničujoče prizadel provinco Pandeglang na zahodu Jave, kjer je umrlo 126 ljudi. Tam je bilo poškodovano tudi več kot 500 hiš in devet hotelov, ki so v času praznične turistične sezone polni.

O devetih mrtvih poročajo še iz bolj severne province Serang ter o 33 smrtnih žrtvah iz province Južni Lampung na otoku Sumatra.

Oblasti ljudem svetujejo, da se izogibajo obalnih predelov, saj bi lahko sledili novi cunamiji.

Sumatra je sicer znana po cunamiju, ki je 26. decembra 2004 nastal zaradi potresa ob njeni obali z magnitudo 9,3. Cunami je prizadel kar trinajst držav in terjal skoraj 250 tisoč žrtev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine