7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Čudaško: Odrasli politiki se podrejajo zahtevam najstniških aktivistov

Švedska najstniška okoljska aktivistka Greta Thunberg je poučila nemško kanclerko Angelo Merkel, kako naj varuje okolje. Odrasli politiki se tako prav bizarno podrejajo zahtevam najstniških aktivistov. Zelena energetska politika je že povzročila električne redukcije v Kaliforniji.

 

Čudežno dete Greta Thunberg se je prejšnji teden sešla z nemško kanclerko Angelo Merkel, da bi jo poučila glede okoljevarstva nasploh in podnebja še posebej. Neverjetno je, da si predsedniki držav in vlad ter celotni parlamenti dajejo toliko opravka s poslušanjem idej prenapete najstnice, a to je očitno rezultat permisivne vzgoje. Tudi tisti, ki niso njuno privrženci starega načela, da je treba otroke vzgajati tako, da »jih vidimo in ne slišimo«, večinoma menijo, da vseeno obstajajo določene meje. To, da neka najstnica naliva čistega vina najvišjim predstavnikom oblasti in zahteva, da brezpogojno sprejmejo njene ideje, je odločno preveč.

Najstnica poučuje kanclerko

Navsezadnje volivci volimo svoje predstavnike zato, ker so predstavili svoje programe, kako bodo reševali zadeve, in ne zato, da bi se pustili poučevati od najstnic s psihičnimi problemi. Pa čeprav so tako unikatni, kot je Greta, ki po besedah njene mame menda s prostim očesom vidi ogljikove izpuste. Greta je sicer po besedah njene mame v množicah in v stikih z neznanci pogosto »anksiozna«. Zatorej je še toliko bolj nerazumljivo, zakaj je starši na zavarujejo pred tujci in gnečami, ampak jo nasprotno neprestano rinejo v nastope v javnosti. Lahko bi celo govorili o izkoriščanju otroka za dosego svojih lastnih ambicij, zaradi česar bi morale posredovati ustrezne socialne službe.

Greta se je torej srečala s kanclerko Merklovo in ji nalila nekaj čistega vina ter postavila nekaj zahtev, kako naj rešuje podnebje in okolje. Za nameček je kanclerki izročila tudi peticijo s 125 tisoč podpisi tistih, ki podpirajo »njene« zahteve in vizije glede zelene prihodnosti sveta. Če so poigramo s številkami, Nemčija ima okoli 80 milijonov prebivalcev, Evropska unija pa blizu pol milijarde. Omenjena peticija je torej v rangu zahtev neke lokalne skupnosti. S takšno peticijo se po navadi ukvarja kakšen podsekretar na pristojnem ministrstvu, niti po naključju pa ne vodja države, kaj šele da bi osebno sprejemal nosilce takšnih obskurnih peticij.

Električni kolaps

Medtem pa na drugi strani sveta, v Kaliforniji, na dejanskem primeru vidimo, kako deluje zelena prihodnost. Kalifornija je že dolgo vodilna ameriška država, kjer klasične vire energije zamenjujejo z zelenimi, se pravi z vetrnicami in s sončnimi celicami. Poleg tega uvajajo zelene, to je električne avtomobile. No, v vedno vročem kalifornijskem poletju, ko delajo klimatske naprave in hladilniki nadure, je prišlo do električnega kolapsa. Pri proizvodnji zelene energije pride namreč do ogromnih izgub pri prenosu, zato proizvodnja ne dosega odvzema. Elektrokompanije so bile tako prisiljene v redukcije, ljudje pa so seveda razjarjeni. Ampak do tega pač pride, če ljudje dopuščajo, da o pomembnih zadevah odločajo politikanti in najstniški aktivisti.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine