11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

CSU bo skušala sestaviti koalicijo s Svobodnimi volivci

Krščansko-socialna unija (CSU), ki je na nedeljskih deželnih volitvah na Bavarskem utrpela hud poraz, saj je prvič po letu 1966 izgubila absolutno večino v deželnem parlamentu, je danes sklenila, da bo začela koalicijska pogajanja za sestavo vlade z desnosredinskimi Svobodnimi volivci (FW).

Odločitev o koalicijskih pogajanjih s stranko Svobodni volivci, ki ni zastopana v nemškem zveznem parlamentu, je vodstvo CSU danes sprejelo soglasno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogovori za prvo “črno-oranžno” koalicijo bi se lahko začeli v petek ali ponedeljek.

Z odločitvijo za pogovore s Svobodnimi volivci je CSU posredno izključila Zelene, ki so bili edina druga možna stranka, s katero bi CSU, ki je v nedeljo prejela 37,2 odstotka glasov, kar je deset odstotnih točk manj kot na zadnjih deželnih volitvah leta 2013, lahko oblikovala koalicijo.

Koalicijska pogajanja na Bavarskem so zaradi kratkih povolilnih rokov pri konstituiranju parlamenta in imenovanju vlade pod precejšnjim časovnim pritiskom. Najkasneje 5. novembra bo namreč prvo zasedanje novega bavarskega parlamenta, teden dni pozneje pa bo sledilo odločanje o imenovanju predsednika bavarske vlade.

Vodstvo CSU je v ponedeljek soglasno podprlo Markusa Söderja za nov mandat ministrskega predsednika Bavarske. Že pred srečanjem sta Söder ter vodja stranke in notranji minister Horst Seehofer dejala, da bi kot koalicijske partnerje v CSU imeli najraje Svobodne volivce (FW), ki so na volitvah prejeli 11,6 odstotka glasov.

V novem bavarskem parlamentu z 205 sedeži bo imela CSU 85 poslancev, Svobodni volivci pa 27.

Zadnje novice

Sorodne vsebine