0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

COVID 19: Izrael je prva država na svetu z več kot polovico prebivalstva, cepljenega proti korona virusu

Piše: Vane T. Costa

Država Izrael je postala prva država na svetu, v kateri je bila več kot polovica prebivalstva cepljena proti novi vrsti korona virusa.

Po ocenah TASS je na podlagi uradnih podatkov in medijskih informacij v državi z 8,9 milijona prebivalcev cepljenih 5,54 milijona Izraelcev ali 62,42% prebivalstva. Na ta način Izrael postaja vodilna v svetu po deležu cepljenih.

Drugo mesto po tem kazalniku zasedajo ZAE (44,79%), tretje mesto zasedajo Sejšeli (40,49%). Združeno kraljestvo je skupaj s čezmorskimi ozemlji (18,95%), ZDA (12,84%) in Bahrajnom (11,63%) cepilo več kot 10% svojega prebivalstva.

Po absolutnem  številu cepljenih na svetu ZDA  prepričljivo  vodi z  42 milijonov cepljenih. Na drugem mestu je Kitajska  s 31,2 milijona cepljenih. Velika Britanija jima sledi z 12,6 milijona cepljenih.

Rezultati, ki jih dosegajo, so splet  različnih dejavnikov in okoliščin. Tukaj se ne more in se ne da gledati dobesedno. Izraelu je k precepljenosti poleg denarnega momenta  in  možnosti nabave cepiva iz več virov  zagotovo pripomogla tudi visoka stopnja pripravljenosti prebivalstva, samodiscipline in zaupanje  domačim oblastem. Na koncu koncev je tu še časovna komponenta, ki  odloča in določa hitrost.

Imajo srečo in voljo. V danem trenutku je to  velik »kapital«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine