32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Člani vodstva Kosova zaradi kontraverznih izjav češkega predsednika povsem iz sebe

Češki predsednik Miloš Zeman je danes v Beogradu izjavil, da bo preučil možnost umika češkega priznanja Kosova kot neodvisne države, poročajo tuje tiskovne agencije. Država, ki jo vodijo vojni zločinci, ne sodi v skupnost demokratičnih držav, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Zeman.

 

Po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem je Zeman napovedal, da bo o možnosti umika priznanja Kosova razpravljal s člani vlade in parlamenta, pa tudi z ustavnimi pravniki.

Zeman je v Beogradu tudi dejal, da ima rad Srbe in Srbijo, ne pa tudi Kosova.

Zaradi njegovih izjav so oblasti v Prištini odpovedale udeležbo na srečanju premierjev držav Višegrajske četverice in Zahodnega Balkana, ki bo v četrtek v Pragi, je poročala češka tiskovna agencija ČTK.

Češki zunanji minister Tomaš Petriček pa je danes poudaril, da Praga ne namerava spreminjati odločitve o priznanju Kosova iz leta 2008. “Kosovo smo leta 2008 priznali ‘de iure’, zato je v interesu naše varnosti in preglednosti naše zunanje politike, da te odločitve ne spreminjamo,” je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Kosovski premier Ramush Haradinaj, nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK), je julija odstopil, potem ko ga je tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu pozvalo na zaslišanje kot osumljenca. Beograd Haradinaja obtožuje vojnih zločinov proti Srbom med konfliktom na Kosovu v obdobju 1998-99.

Zadnje novice

Sorodne vsebine