11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Člani Kitajske komunistične partije naj bi se infiltrirali v Zahodna podjetja

Avstralski časopis in medij Avstralec je pridobil podatke, ki so pricurljali iz podatkovne baze Kitajske komunistične partije in razkrivajo, da naj bi bilo znotraj nekaterih od največjih svetovnih podjetij, bank, univerz in vladnih agencij, zaposlenih skoraj dva milijona članov Kitajske komunistične partije, vključujoč velika farmacevtska podjetja, ki razvijajo cepivo za korona virus. 

Med podjetji, ki naj bi domnevno zaposlovala člane kitajske partije so Boeing, Volkswagen, farmacevtski velikani Pfizer in AstraZeneca, ter finančne institucije, vključujoč ANZ in HSBC. Kitajska komunistična partija pa naj bi se infiltrirala tudi v avstralski, britanski in ameriški konzulat v Šanghaju, saj naj bi Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino preko kitajske vladne agencije zaposlovalo lokalno osebje. 

Novinarka Australiana Sharri Markson je ob tem komentirala: » Najbolj neverjetna stvar pri tej podatkovni bazi ni to, da razkriva ljudi, ki so člani komunistične partije, ter živijo in delajo povsod po svetu, od Avstralije do ZDA in VB, temveč je v tem, da razkriva kako partija deluje pod voditeljem Ši Džinpingom«. Podružnice komunistične partije obstajajo znotraj zahodnih podjetij. Članih teh podružnic pa, če so poklicani, odgovarjajo neposredno Kitajski komunistični stranki in njenemu predsedniku, je dodala novinarka. 

Vse te podatke naj bi iz serverja v Šanghaju pridobili kitajski disidenti. Zaenkrat ni nobenih dejanskih in neposrednih dokazov, da je do vohunjenja že prišlo, vendar pa strokovnjaki za varnost opozarjajo, da bi občutljive informacije lahko končale pri kitajskih obveščevalnih službah. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine