9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Člani Gibanja pet zvezd potrdili koalicijsko pogodbo

Člani italijanskega populističnega Gibanja pet zvezd so v petek z veliko večino podprli koalicijsko pogodbo z Ligo. Vodja gibanja Luigi Di Maio je ob tem zapisal, da so to sanje, ki jih je mogoče uresničiti. Pogodbo morajo ta konec tedna odobriti še člani desne Lige, nato jo bodo predložili predsedniku države Sergiu Mattarelli.

“Se vam zdi, da so to sanje? To so sanje, ki se sedaj lahko uresničijo,” je v petek zvečer preko Facebooka sporočil Di Maio.

Koalicijsko pogodbo z Ligo je preko internega glasovanja podprlo kar 94 odstotkov od okoli 45.000 članov Gibanja pet zvezd, ki so sodelovali. Di Maio je v petek dodal, da neverjeten rezultat kaže “zaupanje in navdušenje” glede novega programa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sedaj je na vrsti še Liga. Člani in tisti, ki bodo obiskali neformalna volišča stranke, bodo lahko o pogodbi odločali danes in v nedeljo. Stranki sicer še vedno nista našli kandidata za bodočega predsednika vlade. A naj bi ga predvidoma sporočili že v ponedeljek na srečanju z Matterello, ko mu bodo predložili koalicijsko pogodbo.

V koalicijski pogodbi v 30 točkah na 58 straneh, ki jo je v petek objavilo Gibanje pet zvezd, ni omenjen izstop Italije iz območja evra, je pa jasno, da bo nova vlada zavračala nadaljnjo varčevalno politiko. Prav tako predvideva strožjo politiko glede priseljevanja in varnosti.

V dokumentu piše, da bodo vladni ukrepi usmerjeni v program zmanjšanja javnega dolga, in sicer ne s prihodki, zbranimi z davki in varčevanjem, saj ta politika ni dosegla svojega cilja, temveč preko povečanja BDP z oživitvijo domačega povpraševanja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine