13.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Češka in Madžarska želita tesno sodelovati z Izraelom v boju proti pandemiji

Piše: P.T.

Češka in Madžarska želita z Izraelom tesno sodelovati v boju proti covidu-19 in pri razvoju cepiv, so se danes strinjali premierji omenjenih držav. Državi članici EU s tem sledita Danski in Avstriji, ki sta že podprli podobno sodelovanje z Izraelom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premierja Češke in Madžarske, Andrej Babiš in Viktor Orban sta se danes v Tel Avivu sestala z izraelskim kolegom Benjamin Netanjhujem. Evropska voditelja sta označila Izrael za državo, od katere se želita učiti na področju boja proti covidu-19.

Netanjahu je sporočil, da se obe državi zanimata za sodelovanje pri gradnji proizvodnega obrata za cepiva, ki naj bi nastal v Izraelu.

Orban je dodal, da ga zelo zanima tudi izraelsko potrdilo, ki omogoča cepljenim in tistim, ki so covid-19 preboleli, da uživajo več svobode. “Madžarska bi se z veseljem pridružila predlogu o mednarodni zeleni dovolilnici,” je povedal madžarski premier.

“Raje ne bi čakali na mednarodno organizacijo, ampak ukrepali na nacionalni ravni,” je dodal. V Evropski uniji trenutno še poteka razprava o uvedbi tovrstnega potrdila, čaka pa se na prve konkretne predloge.

Babiš pa je spomnil na hude epidemiološke razmere na Češkem. “Izrael nam služi kot primer, kako se lahko borimo proti covidu-19,” je dodal. Prepričan je, da bo država ob Sredozemskem morju postala prva, kjer se bodo vrnili v normalne tirnice.

Češka je danes sicer v Jeruzalemu odprla zunanjo izpostavo veleposlaništva. Izrael mesto zahteva zase, obenem pa ga zase zahtevajo tudi Palestinci. Status mesta je tako razdeljen. Pred približno tremi leti so ZDA v Jeruzalemu odprle svoje veleposlaništvo. Razlogi za odprtje izpostave niso znani, naj bi pa Netanjahu razmišljal, da bi presežno cepivo dostavil Češki, piše dpa.

Kampanja cepljenja v Izraelu velja za najbolj uspešno na svetu. Do sedaj so v državi z okoli 9,3 milijona prebivalcev cepili skoraj 5,1 milijona ljudi, od tega skoraj štiri milijone dvakrat.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine