11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Češka: Imam obsojen na 14 let in pol zapora zaradi sodelovanja in financiranja teroristov

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

Samer Shehadeh, nekdanji imam (verski poglavar muslimanov) v Pragi, je obtožen sodelovanja v terorističnem napadu in financiranja terorizma. V torek je namreč z državnim tožilcem sklenil sporazum o krivdi in kazni 14 let in pol zapora. Shehadeh je bil že lani obsojen na desetletno kazen zaradi podobnih zločinov, zato se mu bo zaporna kazen podaljšala še za 4 in pol leta.

37-letni Shehadeh je dejanje priznal in dejal, da mu ni žal, ker se mu zdi prav, da je to storil, saj se je “le boril proti zločinskemu režimu v Siriji”. Ob izreku sodbe ni želel vstati, ker kot pravi, ne spoštuje češke zakonodaje in da mu češke pravne odločitve ni mar, ker je zanj pomembno le islamsko šeriatsko pravo. Zaradi nespoštovanja protokola je dobil kazen v vrednosti 5000 čeških kron (193 evra).

Po obtožnici se je Shehadeh leta 2015 v Turčiji sestal s predstavniki teroristične organizacije Al-Nusra, kasneje so spremenili ime v Jabhat Fatah al-Sham (Fronta za osvojitev Sirije). Izročil jim je denar, ki so ga zbrali v muslimanski skupnosti na Češkem in Slovaškem za zdravljenje ranjenih vojakov. S predstavniki te teroristične organizacije se je še dogovoril, da bo pridobival nove borce in še naprej zbiral prispevke. Želel je tudi sam ostati in se z njimi bojevati, a zaradi težav z vidom meni, da je bolj koristen na Češkem.

Teroristi (foto: Twitter)

Sodelovanje v terorističnih napadih
Pomagal je tudi Sudancu, ki je živel na Slovaškem in šel v Sirijo, kjer se je izučil za poveljnika borcev, ki izvajajo samomorilne napade in se borijo za vzpostavitev šeriatskega prava, a naj bi bil v bitki v Siriji leta 2017 ubit. Obtožena sta tudi njegov brat Omar (11 let zapora) in svakinja Fátima Hudkova (šest let zapora).

 

Sorodne vsebine