-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Čehi se vsako leto spominjajo žrtev demonstracij, ki so jih policaji 17. novembra 1989 pretepali na Národní třide v Pragi, ker so se uprli komunističnemu režimu.

Piše: D. P., L. K. F.

Letos jer bilo še posebej slovesno, pove umetnostni zgodovinar dr. Damjan Prelovšek, ki se je pred dvema dnevoma vrnil z obiska v Pragi. Komunistična stranka je namreč na nedavnih volitvah prvič izpadla iz parlamenta. Ob spominskem obeležju upora proti komunističnemu režimu imajo vsako leto komemoracijo. Na obeležje so letos namestili venec z napisom: »Komunisti izpadli. Zahvaljujemo se vam in nam.« Iz parlamenta so izpadli tudi socialisti. Novo vlado bo predsednik države potrdil v petek.

Nad množico prižganih sveč v središču mesta visi tudi fotografija pokončne pravnice in disidentke Milade Horákové, na zrežiranem sodnem procesu leta 1950 obsojene na smrt. V zaporu na praškem Pankrácu so jo obesili, kjer je umrla po 13 minutah mučenja, visela je na klinih. Njenega trupla niso nikoli našli. Po njej so imenovali eno glavnih avenij pod praškim gradom.

Češka (foto: Damijan Prelovšek)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine