6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Časopis Charlie Hebdo objavil karikaturo Erdogana, Turki besnijo kot nori!

Turčija je najavila, da bo sprožila pravne in diplomatske korake proti karikaturi njenega predsednika Erdogana na naslovnici francoskega liberalnega časopisa Charlie Hebdo, poroča portal Index.hr.

 

Naslovnica časopisa, ki je bil pred leti tarča strahovitih terorističnih napadov, prikazuje Erdogana v majici in spodnjem perilu, s pijačo v roki, poleg njega pa je ženska, ki ji Erdogan gleda pod hidžab. Karikatura, ki smeši Erdogana, je zelo razbesnela Turke, češ, nič jim ni sveto, nobena religija in vrednota.

Erdogan je medtem že sprožil diplomatsko ofenzivo in poziva k bojkotu francoskih izdelkov, francoskemu predsedniku Macronu pa je rekel, naj obišče psihiatra. Francija je na to opozorila tudi svojega veleposlanika v Ankari. Poziv k bojkotu francoskih izdelkov se je sicer pojavil že pred tem, ko so v javnost prišle karikature preroka Mohameda. Nedavno so jih znova objavili v znak solidarnosti z učiteljem, ki ga je obglavil muslimanski dijak, ker je kazal omenjene karikature. Macron pa je sprožil precej besa z izjavo, da konservativna islamska smer nasprotuje vrednotam, na katerih temelji Francija.

Tudi nekatere druge države so že reagirale na objavo karikatur Mohameda. Pakistan razmišlja o odpoklicu veleposlanika iz Pariza, v Kuvajtu bojkotirajo francoske izdelke v trgovinah, medtem ko so v Bangladešu na protestih zažgali Macronovo sliko, poroča Index.hr.

Vsekakor pa je skrb vzbujajoče, da sedaj Erdogan Evropejcem določa, kaj smejo in kaj ne smejo delati.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine