9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Brutalno! Nekdanjega šefa Interpola najprej med obiskom Kitajske skrivnostno izginil, sedaj pa so ga še izključili iz kitajske komunistične partije

Nekdanjega predsednika Interpola, Kitajca Meng Hongweija so zaradi “hudih kršitev” disciplinskih pravil izključili iz kitajske komunistične partije in ga razrešili z vseh javnih funkcij, so sporočili iz disciplinske komisije partije. Meng je sicer septembra lani med obiskom Kitajske izginil.

 

“Meng Hongwei ni spoštoval partijskih načel (…), ni sporočal osebnih informacij, kot bi moral, in ni izvrševal odločitev centralnega komiteja partije,” je sporočila disciplinska komisija kitajske vladajoče stranke. “Resno je kršil partijsko politično disciplino in politična pravila (…) resno škodoval ugledu partije in nacionalnemu interesu,” so dodali.

Pojasnili so, da je zlorabljal javna sredstva za financiranje luksuznega življenja svoje družine in izkoristil svoj položaj za zaposlitev svoje žene. Nezakonito je prejel “ogromne količine sredstev”, poroča francoske tiskovne agencije AFP. Ta sredstva so zasegli, primer pa so predali državnemu tožilstvu.

Kitajske oblasti so sicer že oktobra lani sporočile, da je Meng prejemal podkupnino in da ga sumijo kršenja zakonodaje.

To se je zgodilo nekaj dni po tistem, ko je nekdanji predsednik Interpola med svojim obiskom na Kitajskem skrivnostno izginil. Njegova soproga Grace je njegovo izginotje policiji v Franciji, kjer ima mednarodna organizacija kriminalistične policije sedež, prijavila septembra.

Mednarodna policijska organizacija Interpol je sicer novembra za svojega novega predsednika izvolila Kim Jong-yaga iz Južne Koreje. Meng je s položaja odstopil oktobra. Zasedal je sicer tudi položaj namestnika kitajskega ministra za javno varnost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine