24.6 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Bruselj predlaga dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini

Piše: STA

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell bo danes na neformalnem zasedanju evropskih voditeljev v Versaillesu predlagal dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini. Prepričan je, da bodo voditelji to podprli. EU se je konec februarja dogovorila že o 500 milijonih evrov pomoči.

“Predlagal bom povečanje vojaške pomoči Ukrajini za dodatnih 500 milijonov evrov,” je Borrell povedal ob prihodu na drugi dan zasedanja v Versaillesu. Na vprašanje, kako težko bo v to prepričati predsednike držav in vlad, je odgovoril, da “sploh ne”.

“Vsi se zavedajo, da moramo povečati vojaško pomoč Ukrajini in nadaljevati pritisk na Rusijo,” je dejal.

EU je konec februarja sklenila, da bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Zunanji ministri unije so se dogovorili, da bo EU za nakup in dostavo orožja Ukrajini namenila 450 milijonov evrov. Poleg tega bo EU prispevala 50 milijonov evrov za pomoč ukrajinski vojski z neubojnimi sredstvi, na primer z gorivom in nujno medicinsko opremo.

Danes pa je Borrell napovedal še dodatnih 500 milijonov evrov. Ta sredstva naj bi bila po navedbah virov pri EU namenjena povračilu stroškov članicam EU, ki so enostransko pošiljale orožje Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji EU naj bi se sicer danes s ciljem krepitve obrambnih zmogljivosti zavezali k znatni krepitvi obrambnih izdatkov in deleža obrambnih proračunov za obrambne naložbe, kar sicer predvidevajo tudi obrambni cilji zveze Nato.

Evropska komisija je ob tem danes v okviru izredne makrofinančne pomoči Ukrajini namenila 300 milijonov evrov. Prihodnji teden ji bo še 300 milijonov, nato do konca leta pa še 600 milijonov. Skupaj bo torej pomoč, ki je namenjena ohranitvi ukrajinske makroekonomske stabilnosti, znašala 1,2 milijarde evrov.

Komisija poleg tega pripravlja dodaten makrofinančni program za dolgoročno podporo Ukrajini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine