10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Bruselj po ustni obravnavi o arbitraži: Posameznih postopkovnih korakov ne komentiramo

V Evropski komisiji so po koncu ustne obravnave v povezavi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama danes v Bruslju sporočili le, da “posameznih postopkovnih korakov ne komentirajo”.

“Slovenija in Hrvaška sta imeli priložnost, da predstavita svoja stališča, pisno in ustno. Kot smo že povedali, posameznih postopkovnih korakov ne bomo komentirali,” so po obravnavi sporočili iz tiskovne službe komisije.

Obravnava je potekala na strokovni ravni za zaprtimi vrati, trajala je približno dve uri in pol.

Slovensko strokovno delegacijo z močno pravno zasedbo je po neuradnih informacijah vodil Marko Vrevc z zunanjega ministrstva, hrvaško pa državna sekretarka za evropske zadeve na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić. Evropsko komisijo so zastopali predstavniki pravne službe.

Ustna obravnava je bila predvidena kot postopkovni korak, ki ne bo vodil k premikom pri slovenskih in hrvaških stališčih. Tudi političnih pobud od komisije na tej strokovni obravnavi se ni pričakovalo.

Presenečenj po neuradnih navedbah ni bilo, obe strani sta predstavili znana stališča, komisija je bila strokovna, tehnična in korektna.

Obravnava je predvidena v okviru 259. člena pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja prava unije. Člen je sredi marca sprožila Slovenija zaradi kršitev prava unije, ki so posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe.

Slovenija po neuradnih informacijah Hrvaški očita konkretne kršitve prava unije, na primer kršitve načel pravne države ter schengenskih in ribiških pravil. Hrvaška vztraja, da ne krši prava EU in da tako unija pri tem nima pristojnosti.

Komisija ima po prejetju slovenskega pisma tri mesece časa, konkretno do vključno 18. junija, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori.

Pravna služba komisije je sicer že julija lani potrdila povezavo med arbitražno odločbo in pravnim redom EU. Komisija je takoj po razglasitvi arbitražne razsodbe obe strani tudi pozvala k njeni uresničitvi. A kljub hrvaškemu zavračanju tega poziva v komisiji, katere vodstvo je iz iste evropske politične družine kot hrvaški premier Andrej Plenković, doslej niso storili ničesar.

Zadnje novice

Sorodne vsebine