17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Bruselj in London naj bi sklenila dogovor o finančnih storitvah

Pogajalci Velike Britanije in Evropske unije naj bi po poročanju britanskega časnika The Times sklenili okvirni dogovor o finančnih storitvah po brexitu. Glede na dogovor naj bi imela britanska finančna podjetja po marcu 2019 še vedno dostop do evropskih trgov, povzemajo tuje tiskovne agencije.

Pogoj za nadaljnjo delovanje britanskih podjetij po EU je, da bodo britanske finančne regulacije v skladu z evropskimi. Okvirni dogovor naj bi veljal tudi za področja izmenjave podatkov, navaja časnik neimenovane britanske vladne vire.

Dogovor tudi predvideva, da dostopa do trgov po novem ne bi smeli ukiniti enostransko, ampak bodo primeri spora odločeni z arbitražo, odpovedni rok pa bo daljši od meseca dni. Po trenutnih načrtih bi lahko sicer EU prepovedala dostop do trgov z enomesečnim rokom, če bi se odločila, da partnerska država nima primerljivih regulacij finančnih storitev.

Nemudoma po objavi poročila se je že okrepila vrednost funta v primerjavi z dolarjem. Finančne storitve so namreč ena od osrednjih panog britanske ekonomije in ravno dostop do evropskih trgov je bila ena od perečih tem ločitve Velike Britanije od EU.

Britanski minister za brexit Dominic Raab je sicer v sredo v pismu, ki ga je poslal odboru britanskega parlamenta za brexit, ocenil, da bi bilo mogoče dogovor o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije doseči do 21. novembra. Pozneje so z njegovega ministrstva sporočili, da v resnici ni določenega končnega datuma pogajanj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine