9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Britanski zunanji minister primerjal EU s Sovjetsko zvezo

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je na letnem kongresu konservativcev v Birminghamu danes zbranim delegatom dejal, da želi Evropska unija kaznovati Veliko Britanijo zaradi brexita. Odnos EU je nato primerjal s prizadevanji nekdanje Sovjetske zveze, da bi preprečila osamosvojitev posameznih republik, in s tem povzročil razburjenje.

“Očitno menite, da lahko klub obdržite s kaznovanjem članice, ki ga želi zapustiti,” je Hunt nagovoril Bruselj. “EU je bila ustanovljena za zaščito svobode. Sovjetska zveza je ljudem preprečila odhod,” je dodal.

“Izkušnja iz zgodovine je jasna: Če boste EU spremenili v zapor, se želja po odhodu ne bo zmanjšala. Rasla bo in ne bomo edini zapornik, ki bo želel pobegniti,” je še dejal.

Njegove opazke sta kmalu obsodila dva nekdanja visoka predstavnika zunanjega ministrstva. “Te neumnosti so nevredne britanskega zunanjega ministra,” je dejal Peter Ricketts. Njegov naslednik Simon Fraser pa je Huntove besede označil za “šokantno napako presoje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hunt je za današnji Daily Telegraph povedal, da Velika Britanija ne bo popustila pritiskom EU pri pogajanjih glede brexita. “Odziv Britanije ne pomeni, da razpada ali se podreja, temveč se bori nazaj,” je dejal zunanji minister. “Prišel je čas, ko lahko rečemo, da si ne bomo pustili ukazovati in če niste resni glede dogovora, tudi mi ne bomo,” je dodal.

Jeremy Hunt je postal britanski zunanji minister 9. julija, potem ko je njegov predhodnik Boris Johnson zaradi nestrinjanja s premierko Thereso May glede brexita odstopil s položaja.

Velika Britanija bo iz EU izstopila 29. marca prihodnje leto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine