7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Britanski premier Johnson zažugal: novi načrt za brexit je še zadnja priložnost – če to ne bo sprejeto, sledi brexit brez dogovora!

Britanski premier Boris Johnson je danes na kongresu konservativcev v Manchestru predstavil predlog novega dogovora o brexitu. Ob tem je poudaril da bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora, če Bruselj ne bo sprejel njegovega predloga. Zatrdil je, da so v Londonu pripravljeni tudi na to možnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Britanski premier je v govoru znova zatrdil, da se bo brexit zgodil 31. oktobra, z dogovorom ali brez. “Ves svet želi končati to zadevo … in preiti na kaj drugega,” je dejal.

Vsebine predloga ni podrobno pojasnil, je pa izpostavil, da “pod nobenim pogojem” ne bo nadzora na ali ob meji med Irsko in Severno Irsko. Omenil je tudi, da so del njegovega načrta tehnične rešitve, s katerimi bi zagotovili, da na irskem otoku ne bo trde meje, poroča britanski BBC.

Svoj predlog je Johnson označil za konstruktivnega in razumnega ter poudaril, da gre za kompromis.

O predlogu dogovora se bo Johnson po napovedih še danes popoldne po telefonu pogovarjal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Junckerjeva tiskovna predstavnica Mina Andreeva je sicer poudarila, da morajo v Bruslju še dobiti besedilo predloga britanskega premierja. Ob tem je izpostavila, da mora vsak dogovor o brexitu vsebovati vse cilje irskega varovala, katerega namen je preprečiti vzpostavitev trde meje na irskem otoku po brexitu.

Dejala je še, da bodo popoldne v Bruslju potekali tudi tehnični pogovori o brexitu z glavnim britanskim pogajalcem za brexit Davidom Frostom.

Johnsonov predlog naj bi vseboval alternativo irskemu varovalu, za katero britanski premier meni, da pomeni ujetost Velike Britanije v EU in zato želi, da bi ga odstranili iz sporazuma.

Zadnje novice

Sorodne vsebine