9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Britanski premier Johnson odločen, da se bo boril proti vsem nadaljnjim poskusom skrunitve britanskih zgodovinskih osebnosti

Aktualni predsednik vlade na Otoku Boris Johnson je jasno sporočil, da ne bo dopustil izkrivljanja zgodovine, potem ko so “protirasistični” demonstranti, v resnici pa ultralevičarski izgredniki, oskrunili kip priznanega britanskega državnika, ki je pomagal ubraniti Evropo pred fašizmom, nacizmom in stalinizmom. Gre za eno najpomembnejših osebnosti v britanski zgodovini, ki jo demonstranti želijo odstraniti predvsem zato, ker gre za belega moškega in predstavnika evropske civilizacije, ki jo je potrebno čimbolj demonizirati in demolirati, da bi lahko ustvarili multikulturno družbo. Prav zato so britanske oblasti po novem zaščitile kip Winstona Churchilla in kenotaf na trgu pred parlamentom, da bi aktivistom preprečili, da se še naprej znašajo nad njima. Izgredi ultralevičarjev namreč še vedno niso končani. 

V preteklosti se je širom po svetu že dogajalo nasilno znašanje nad javnimi upodobitvami slavnih zgodovinskih osebnosti. Takšnemu dogajanju smo bili priča še zlasti na območju ZDA in v Evropi na protestih, ki domnevno potekajo proti umoru črnca Georgea Floyda in proti rasizmu. Britanski premier Boris Johnson se je ob tem trdno postavil v vlogo branitelja britanske zgodovinske in kulturne dediščine. Jasno je povedal, da ne bo dopustil potvarjanja britanske zgodovine oziroma njenega pisanja na novo. Po njegovem se je potrebno osredotočiti predvsem na sedanjost. S tem je želel tudi prekiniti neskončno debato o tem, katera izmed britanskih zgodovinskih osebnosti je dovolj “čista” oziroma politično dovolj korektna, da lahko njene podobe ostanejo v javnosti. Johnson je sicer tudi napisal biografijo o že omenjeni zgodovinski osebnosti. Neko umetno “prečiščevanje” britanske zgodovine je po njegovem povsem zgrešeno, poroča Sputnik News.

Za zaščito kipa se je sicer odločil londonski župan Sadiq Khan. Johnson je ob tem pojasnil, da mora biti Churchillova podoba zaščitena pred divjanjem mafije. Kip so britanske oblasti zaenkrat pokrile s škatlo. Londonski župan Khan je bil že močno kritiziran, ker je londonske ulice predal divjakom. Odločitev za zaščito je nastopila potem, ko so ultralevičarji z razpršilci popackali Churchillov kip ter napisali na podstavek “Bil je rasist”, in sicer na demonstracijah prejšnji konec tedna, ob kipu padlemu vojaku pa je nek skrajni levičar poskušal zažgati zastavo. Johnson se je oglasil le dan po nasilnih izgredih na londonskih ulicah, ko so po britanski prestolnici pustošili pripadniki potencialne teroristične organizacije Antife in še ene levičarske ekstremistične organizacije – Black Lives Matter.

Policija je ob tem skušala pacificirati podivjane huligane, ti pa so jo obmetavali z najrazličnejšimi predmeti, še zlasti z steklenicami in gorečimi predmeti, pa tudi dimnimi granatami, zaradi česar je bilo ranjenih šest policajev, preko 100 histeričnih izgrednikov pa je bilo pridržanih. Dogajanje je Johnson označil za “rasistično razbojništvo” ter dodal, da ti razbojniki nimajo kaj iskati na njihovih ulicah. Vsakdo, ki se bo znašal nad policijo, se bo soočil z roko pravice. Poudaril je tudi, da so “protesti” presegli vsakršno mejo dopustnega. Policija je ob tem v soboto jasno opozarjala protestnike, da se ob 17. uri prične policijska ura in da so lahko aretirani, če bi jo kršili. Tudi nekateri drugi predstavniki britanskih oblasti so divjanje izgrednikov označili kot povsem nedopustno.

Vesti o uničevanju kulturnih in zgodovinskih spomenikov pa prihajajo tudi od drugod. Levičarski Antifa skrajneži so v Pragi na Češkem prav tako vandalizirani kip osvoboditelja Evrope izpod fašizma – Churchilla in poleg pripisali, da je rasist ter “črna življenja so pomembna”. Prav tako so se v Rotterdamu spravili na kip nizozemskega pomorščaka in kolonialista. Zadnja dejanja ekstremnih levičarskih aktivistov po Evropi dokazujejo, da jim je s pomočjo globalnih medijev in pravičnega boja proti “družbenim” krivicam dovoljeno vse. Uničevanje zasebne in javne lastnine je postalo nekaj normalnega.

Mateja Horvat/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine