15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Britanski poslanci že tretjič zavrnili izstopni sporazum

Britanski poslanci so danes že tretjič zavrnili izstopni sporazum, ki ga je z EU sklenila premierka Theresa May. Za sporazum je glasovalo 286 poslancev, 344 pa jih je bilo proti.

Premierka je po glasovanju izrazila obžalovanje, da so poslanci zavrnili sporazum.

Mayeva je po zavrnitvi povedala, da jo “globoko žalosti, da poslanska zbornica znova ni bila sposobna podpreti urejenega izstopa iz Evropske unije”. “Združeno kraljestvo naj bi zdaj izstopilo 12. aprila – čez samo 14 dni,” je povedala.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn pa je poudaril, da je parlament že tretjič zavrnil dogovor, ki ga je z EU sklenila premierka. Vprašal jo je, ali zdaj končno sprejema dejstvo, da poslanci ne podpirajo njenega sporazuma.

V ponedeljek, ko bodo znova opravili več nezavezujočih glasovanj o možnostih brexita, bodo imeli poslanci po njegovih besedah priložnost, da se odločijo o “boljšem dogovoru za prihodnost te države”, je dejal. “Dogovor se mora spremeniti. In če premierka tega ne more sprejeti, mora iti, izvesti pa je treba splošne volitve,” je še poudaril.

Mayeva je sicer skušala poslance prepričati v podporo dogovoru tudi z obljubo, da bo po potrditvi sporazuma zapustila premierski položaj. S to obljubo je prepričala nekaj vplivnih konservativnih poslancev, a ne dovolj.

Kaj se bo zdaj zgodilo z napovedjo odstopa, ni jasno, se pa v britanskih medijih pojavlja vrsta kandidatov za njeno nasledstvo, med njimi nekdanji zunanji minister Boris Johnson, nekdanji minister za brexit Stephen Barclay, notranji minister Sajid Javid ter ministrica za delo Amber Rudd.

Današnji rezultat glasovanja pomeni, da bo London zamudil rok, ki ga je postavila EU za preložitev brexita na 22. maj, s čimer bi imelo Združeno kraljestvo več časa za priprave na urejen brexit.

Zdaj pa mora Mayeva uniji do 12. aprila poslati prošnjo za daljšo preložitev brexita ali pa se bo ta dan zgodil brexit brez dogovora.

Ker je parlament izrazil voljo, da ne pride do brexita brez dogovora, bo treba zdaj najti alternativno pot naprej, je dejala premierka po glasovanju. Ob tem je opozorila, da bo to “skoraj zagotovo” pomenilo izvedbo evropskih volitev na Otoku konec maja.

V EU bodo namreč od 23. do 26. maja volitve, na katerih britanski volivci v primeru brexita seveda ne bi več sodelovali.

Proti sporazumu je danes glasovalo 34 poslancev premierkinih konservativcev, člani severnoirske stranke DUP, ki sicer zagotavlja večino vladi, in večina laburistov, poroča BBC. Pet laburističnih poslancev ter štirje neodvisni poslanci so dogovor podprli.

To sicer formalno gledano ni bilo tretje glasovanje o dogovoru z EU, saj ni vključevalo glasovanja o politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z unijo o izstopu.

Poslanci so glasovali le o pravno zavezujočem izstopnem sporazumu, ki določa pogoje izstopa in prehodno obdobje, vključno s spornim irskim varovalom.

Spodnji dom britanskega parlamenta je konec lanskega leta sklenjeni dogovor z EU prvič zavrnil 15. januarja, drugič pa 12. marca. Januarja je sporazum zavrnilo kar 432 poslancev, sredi marca pa 391.

V ponedeljek naj bi poslanci znova glasovali o alternativnih možnostih glede brexita. Na prvem glasovanju v sredo sicer nobena od njih ni dobila večine. Še največ podpore sta dobila predloga o drugem referendumu o brexitu ter o carinski uniji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine