16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Britanski poslanci v torek o prihodnjih korakih v zvezi z brexitom

Britanski poslanci, ki so 15. januarja odločno zavrnili ločitveni dogovor z EU, bodo v torek glasovali o naslednjih korakih v zvezi z brexitom. Na pobudo premierke Therese May bo najprej celodnevna razprava, več poslancev pa je vložilo amandmaje, s katerimi se želijo izogniti brexitu brez dogovora, preložiti izstop ali se znova pogajati z EU.

Mayeva je po katastrofalni zavrnitvi ločitvenega sporazuma, ki ga je njena vlada izpogajala z EU, v poslanski zbornici prejšnji teden poslancem predstavila t.i. načrt B, a jim pri tem dejansko ni ponudila nič novega. Vztrajala je, da je za Združeno kraljestvo najboljša možnost izstop iz EU z dogovorom. Napovedala je še, da se bo vrnila v Bruselj na pogovore o meji na irskem otoku, in zagotovila, da bo njena vlada pustila pri miru velikonočni sporazum.

Da bi prevzeli nadzor nad razmerami, je več članov poslanske zbornice pripravilo amandmaje, ki nakazujejo možne poti, ki bi jih lahko ubrala Velika Britanija.

A poslanci ne bodo glasovali o vseh predlaganih amandmajih temveč le o tistih, ki jih bo v torek zjutraj izbral predsednik poslanske zbornice John Bercow. Glasovanje se bo po napovedih začelo ob 19. uri po krajevnem času (20. uri po srednjeevropskem času).

Amandma, ki ga je vložila laburistka Yvette Cooper, podpira pa ga več nekdanjih ministrov iz vrst konservativcev, 5. februarja predvideva poslansko razpravo o zakonu, s katerim bi preložili brexit. V skladu s tem dopolnilom mora vlada poslancem dovoliti glasovanje o preložitvi, če do 26. februarja ne bo dogovora o brexitu. Predlaga preložitev izstopa iz EU za devet mesecev, kar pa je še moč spremeniti z dopolnili.

Tudi če bo ta amandma sprejet, bi bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prepozno, da bi ga sprejeli tudi v lordski zbornici. A če bo sprejet v obeh domovih parlamenta, bo pravno zavezujoč za vlado.

Več amandmajev zahteva spremembo irskega varovala, ki velja za glavni kamen spotike v ločitvenem dogovoru z EU. Varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko. Z njim se želita EU in britanska vlada izogniti trdi meji med Severno Irsko in Irsko. Za britanske poslance je sporno, ker ne omogoča osvoboditve od Bruslja, kar je bil eden glavnih motivov pobudnikov brexita.

Dopolnili, ki ju je vložil poslanec konservativcev Andrew Murrison, pod njiju pa se je podpisalo več uglednih torijcev, zahtevata enoletno omejitev veljavnosti varovala ali njegovo zamenjavo z “alternativnim dogovorom”. Če bo sprejeto eno od teh dopolnil, bi se Mayeva lahko vrnila v Bruselj z argumentom, da bi poslanci podprli ločitveni sporazum, če je EU pripravljena spremeniti varovalo.

Namestnik irskega premierja Simon Coveney je že zavrnil ponovna pogajanja o irskem varovalu. Kot je poudaril v nedeljo v pogovorni oddaji Andrew Marr Show, je varovalo kot del ločitvenega sporazuma “del uravnoteženega svežnja, ki se ne bo spreminjal”. “Irsko varovalo je že kompromis. Je serija kompromisov, pri kateri smo upoštevali tudi omejitve, ki jih je postavila Velika Britanija,” je še dejal namestnik irskega premierja.

Dopolnilo nekdanjega ministra iz vrst konservativcev Dominica Grieva v spodnjem domu britanskega parlamenta določa šest dni v februarju in marcu za glasovanja o možnih korakih v zvezi z brexitom, a ne določa, kakšni bi bili ti koraki. Izid teh glasovanj ne bi bil zavezujoč za vlado, bi bila pa to oblika političnega pritiska.

Več kot 120 poslancev 650-članskega parlamenta iz različnih strank je podpisalo amandma konservativne poslanke Caroline Spelman, ki zavrača brexit brez dogovora. Amandma vodje opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna zahteva čas za glasovanje o možnostih za izogib izstopu iz EU brez dogovora. Pri tem ponuja dve možnosti: ponovna pogajanja o novi carinski uniji med EU in Veliko Britanijo ali drugi referendum o brexitu.

Sprva je bil predviden še en amandma s podporo več strank, ki je neposredno pozival k drugemu referendumu, a zaradi premajhne podpore ni bil vložen. Premierka Theresa May sicer možnost drugega referenduma vseskozi odločno zavrača, češ da je treba spoštovati voljo volivcev, ki so se na referendumu leta 2016 odločili za izstop iz EU.

Vse več ministrov opozarja, da ne bodo sprejeli možnosti brexita brez dogovora in grozijo z odstopom, da bi preprečili tak scenarij.

Vlada je obljubila, da bo v najkrajšem času potekalo novo glasovanje o dogovoru o brexitu.

Poslanci bi lahko v prihodnje vplivali na potek dogodkov v zvezi z brexitom tudi s predlaganjem amandmajev na vrsto zakonov, ki jih morajo v Londonu sprejeti pred 29. marcem, ko naj bi Velika Britanija izstopila iz unije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine