18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

Britanski poslanci se po razsodbi o nezakoniti premierjevi prekinitvi dela parlamenta znova vračajo vanj

Britanski poslanci se bodo danes po malo več kot dveh tednih suspenza vrnili v parlament, potem ko je vrhovno sodišče v torek razsodilo, da je bila odločitev premierja Borisa Johnsona o začasni prekinitvi dela parlamenta pred rokom za brexit nezakonita.

 

Parlament se bo znova sešel danes ob 12.30 po srednjeevropskem času, poslanci pa bodo razpravljali o nujnih zadevah in vprašanjih. Na dnevnem redu sicer ne bo vprašanj premierju, ki jih poslanci običajno postavljajo vsako sredo. Številni poslanci so premierja že v torek po odločitvi sodišča pozvali k odstopu.

Johnson je začasen suspenz parlamenta predlagal konec avgusta, češ da ga potrebuje za predstavitev programa dela nove vlade, kraljica Elizabeta II. pa ga je odobrila. Prekinitev se je začela 10. septembra in naj bi trajala do 14. oktobra. A vseh enajst sodnikov vrhovnega sodišča je soglasno razsodilo, da je premierjeva odločitev neveljavna in da parlament ni suspendiran.

Odločitev vrhovnega sodišča je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti, pomeni pa hud poraz za Johnsona in njegovo vlado. Premier je zatrdil, da bo vlada spoštovala razsodbo sodišča, čeprav se sam z njo ne strinja.

Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je bil namen prekinitve dela parlamenta predvsem zajeziti njihova prizadevanja, da bi tak izstop preprečili. Johnson je odločen, da bo Velika Britanija izstopila iz EU 31. oktobra, kar je ponovil tudi v torek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine