15.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Britanski finančni minister Sajid Javid: V primeru brexita brez dogovora nameravamo dati na razpolago 16,6 milijarde funtov

Britanska vlada namerava dati na razpolago 16,6 milijarde funtov (več kot 18 milijard evrov), s katerimi bi izravnali izgubo evropskih sredstev v primeru brexita brez dogovora, je v petek v pogovoru za časnik Daily Mail napovedal finančni minister Sajid Javid.

 

V primeru izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije brez ločitvenega sporazuma bodo podjetja, šole in dobrodelne organizacije že v prihodnjem letu prejele 4,3 milijarde funtov, je povedal minister. Dodatnih pojasnil ni dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Javid je v intervjuju priznal, da bodo pri izstopu brez dogovora verjetne nekatere težave. A naj bi bil brexit brez dogovora še vedno boljši kot nikakršen brexit, je zagotovil. Po njegovem prepričanju bi namreč obstanek v EU razdvojil družbo v državi.

Britanski premier Boris Johnson vztraja pri brexitu 31. oktobra, v skrajnem primeru tudi brez ločitvenega sporazuma, čeprav mu to nov zakon preprečuje. Zaenkrat še ni jasno, kako namerava premier zaobiti ta zakon.

Zadnje novice

Sorodne vsebine