8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Britanska premierka Mayeva bo odstopila 7. junija

Britanska premierka Theresa May je danes napovedala, da bo 7. junija odstopila s čela konservativne stranke, ker ji poslancev ni uspelo prepričati, naj podprejo njen dogovor o brexitu. Mayeva je v čustveni izjavi za medije na Downing Streetu poudarila, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi izpolnila izid referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Ob tem je dodala, da bo vedno globoko obžalovala, da ji ni uspelo izpeljati brexita. Nov človek na premierskem položaju je po njenih besedah “v najboljšem interesu države”.

62-letna Mayeva, ki je britansko vlado vodila skoraj tri leta, je dejala, da ji je bilo v čast opravljati premiersko dolžnost. “Sem druga ženska na premierskem položaju, a gotovo ne zadnja,” je dodala.

V britansko zgodovino se bo zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati brexita.

Kot je pojasnila, bo dolžnosti premierke opravljala, dokler ne bo izbran novi vodja konservativcev, ki bo nato avtomatično postal premier. S čela stranke bo odstopila v petek, 7. junija, postopek izvolitve novega vodje pa se bo začel teden kasneje. To naj bi trajalo več tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni kandidati za naslednika Mayeve so bivši londonski župan in nekdanji zunanji minister Boris Johnson, zunanji minister Jeremy Hunt, bivši minister za brexit Dominic Raab, minister za okolje Michael Gove, notranji minister Sajid Javid in bivša predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom.

Kaj se bo po odstopu Mayeve dogajalo z brexitom, je zavito v meglo. Glasovanje o njenem dogovoru z Brusljem, ki so ga poslanci že trikrat zavrnili, je bilo preloženo, mnogi so prepričani, da za vselej. Nekateri od kandidatov za zamenjavo Mayeve medtem govorijo o možnosti brexita brez dogovora.

Možnih je več scenarijev. Poleg brexita z dogovorom je možna nova preložitev izstopa iz EU. Možen je brexit brez dogovora, ki bi se zgodil 31. oktobra, do katerega je bil preložen odhod Britancev iz unije. Ena od možnosti je tudi enostranska ustavitev brexita, čeprav se zdi ta scenarij politično neizvedljiv.

Zadnje novice

Sorodne vsebine