14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Britanska policija z načrtom za morebitne nemire v primeru brexita brez dogovora

Britanska policija je pripravila načrt za morebitne nemire, ki bi lahko nastali v primeru, če bi Velika Britanija izstopila iz Evropske unije brez dogovora, so danes poročali lokalni mediji. Dokument je pripravil koordinacijski center policije, ki je odgovoren za koordinacijo policijskih enot ob večjih dogodkih in občasno tudi v kriznih situacijah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V dokumentu je izpostavljena skrb, da bi pomanjkanje hrane in drugih dobrin, med drugim zdravstvenih pripomočkov, povzročilo “civilni nered, ki bo vodil v splošne nemire”, poroča Sunday Times.

Po oceni policije bi nemiri lahko potekali tri mesece pred in po izstopu Velike Britanije iz EU, ki je predviden za 29. marec prihodnje leto.

Notranji minister Sajid Javid je pozdravil pripravljenost policije na vse možne razplete izstopa Velike Britanije iz EU. “Zadovoljen sem, da policija in drugi strokovnjaki spremljajo zadevo in razmišljajo o možnih posledicah, če ne bo dogovora,” je dejal za BBC. “Moramo biti pripravljeni na vse nepredvidljivosti,” je še povedal in dodal, da sam sicer pričakuje dogovor.

Tiskovna predstavnica laburistov Louise Haigh je ob tem dejala, da bi bil takšen razplet izstopa iz EU “nočna mora”. Dodala je, da bi brexit brez dogovora “pustil Veliko Britanijo na robu prepada”.

London in Bruselj v zadnjem času izpostavljata, da sta odločena doseči dogovor o izstopu Britanije iz unije do oktobra, kot je načrtovano. A preboja glede ključnega vprašanja – meje na irskem otoku – še nista dosegla.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine