16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

(GALERIJA) Predstavitev knjige: Brexit slepega človeka ali kako je EU prevzela nadzor nad brexitom

V novi knjigi Blind Man’s Brexit-  How the EU took controle of Brexit  – Brexit slepega človeka – Kako je EU prevzela nadzor nad brexitom avtorjev Lodeja Desmeta in Edwarda Stourtona, bomo natančno izvedeli, kaj se je dogajalo po hodnikih v Bruslju in kako je EU celovito prevladala vlado Združenega kraljestva. Knjiga torej pripoveduje o pogajanjih za izstop Združenega kraljestva iz EU od znotraj in o tem, kaj je šlo pri tem za Anglijo tako zelo narobe.

 

Ko se je Lode Desmet, ki je tudi avtor dokumentarnega filma Brexit, Za zaprtimi vrati,  glede snemanja tega dokumentarnega filma o pogajanjih za Brexit srečal z Guyom Verhofstadtom, predstavnikom Evropskega parlamenta za Brexit, si ni mogel niti zamisliti, da mu bo omogočen edinstven dostop do tako izjemne zgodbe, ki se bo razvila ob snemanju tega dokumentarca. Lode je posnel svoje zasebne pogovore  z glavnim pogajalcem Michelom Barnierjem in iz prve roke videl, kako so bili vladni pogajalski položaji Therese May s časoma strmoglavljeni. Rezultati so bili predvajani v BBC-jevi dokumentarni seriji z naslovom Brexit, Behind the Closed doors / Brexit: Za zaprtimi vrati.

Knjiga, Blind Man’s Brexit-  How the EU took controle of Brexit, ki jo je Lode Desmet napisal skupaj z uglednim političnim komentatorjem Edwardom Stourtonom, ki je doprinesel britanski pogled na dogajanje, presega dokumentarni film, in na eni strani razkriva osupljiv in neprimerljiv neuspeh diplomacije, ter je v nasprotju z zelo jasno zastavljenimi zahtevami in cilji EU. Že marsikateri avtor je poskušal razkriti, kaj se je pravzaprav dogajalo, toda knjiga  Blind Man’s Brexit prinaša popolnoma nefiltrirane poglede  in natančno kaže, kako in zakaj so šla pogajanja o Brexitu tako izrazito narobe. Odhod Združenega kraljestva iz EU je zamujal in po 29. marcu 2019 je Velika Britanija, kjer zdaj vlada velik politični nered, še vedno ostala članica EU.  

Številne knjige so poskušale povedati zgodbo o tem, kaj se je zgodilo, toda ta ima popolnoma nefiltriran dostop do dogodkov, kot jih je videla EU, in natančno kaže, zakaj, kako in kam so šla pogajanja o Brexitu, kar je povzročilo naš odhod iz EU zamujal je po 29. marcu 2019, saj je ostala v okončini in je njen politični sistem v neredu.

O avtorjih knjige

 Lode Desmet je priznani in večkrat nagrajeni mednarodni snemalec dokumentarnih filmov iz Belgije, ki je živel in deloval v Londonu in na Balkanu. Njegovi dokumentarci so se predvajali na ARTE televiziji in BBC-ju. Brexit, Behind the Closed doors / Brexit: Za zaprtimi vrati se je prevajal na BBC 4.

 Edward Stourton je radijski novinar in avtor številnih knjig. V svoji karieri je delal za ITN v Washingtonu in Parizu. 1993 je prestopil na BBC kot voditelj za program TOday.

Zadnje novice

Sorodne vsebine