13.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Brexit brez dogovora bi bil zelo velik udarec za nemški trg dela

Brexit brez dogovora bi imel hude posledice za nemški trg dela, je opozorilo združenje nemške industrije BDI. Prvi mož BDI Joachim Lang je pojasnil, da bi bilo lahko ob izpolnitvi tega scenarija prizadeto visoko petmestno število zaposlitev. Na gospodarsko sodelovanje z Veliko Britanijo pa se v Nemčiji skupaj navezuje pol milijona delovnih mest.

 

Posledic morebitnega britanskega izstopa iz EU brez dogovora z gotovostjo ne more napovedati nihče, je za nemško tiskovno agencijo dpa ta teden izpostavil Lang. Sam ocenjuje, da bi bilo v Nemčiji v tem primeru lahko prizadetih več 10.000 delovnih mest, saj bi prišlo do motenj proizvodnje, prav tako pa bi lahko usahnilo britansko povpraševanje po nemških izdelkih.

Prav zato je po njegovih besedah t.i. trdi brexit za podjetja še vedno najslabša možnost. Ne glede na to pa se zaveda tudi negativnih posledic nove preložitve izstopa Britancev brez konkretnega načrta.

Lang je mnenja, da se britanska vlada s tem, da ne razkriva načrta, kako bi se izognila kaotičnemu izstopu iz EU, “igra z ognjem”, v združenju pa so zaskrbljeni, da Britanci na to sploh niso ustrezno pripravljeni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine