10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Brexit brez dogovora 12. aprila po mnenju Bruslja vse verjetnejši

Evropska komisija je danes zaključila priprave na brexit brez dogovora, saj “je vse bolj verjetno, da bo Združeno kraljestvo 12. aprila Evropsko unijo zapustilo brez dogovora”. Takšen scenarij sicer ni zaželen, vendar je EU nanj pripravljena, so poudarili v Bruslju.

Evropska komisija se že od decembra 2017 pripravlja na britanski izstop brez dogovora. Objavila je 90 obvestil o pripravljenosti in tri sporočila ter pripravila 19 zakonodajnih predlogov. Evropski parlament in Svet EU sta sprejela ali odobrila 17 predlogov, jih pa morata sprejeti še uradno. Pravočasno naj bi zaključila tudi preostala dva predloga, so navedli na komisiji.

Ti zakonodajni ukrepi se med drugim nanašajo na proračun EU, letalsko, cestno in železniško povezljivosti, program Erasmus+, podnebno politiko ter vizumsko vzajemnost.

Bruselj je opozoril, da ukrepi ne bodo ublažili in tudi ne morejo ublažiti celotnega učinka brexita brez dogovora, ne zagotavljajo enakih prednosti kot članstvo v EU ali ugodnih pogojev prehodnega obdobja, kot je določeno v izstopnem sporazumu. Ti predlogi so začasni in imajo omejeno področje uporabe, EU pa jih bo sprejela enostransko. Predlogi niso “mini dogovori” in niso bili dogovorjeni z Združenim kraljestvom, so poudarili.

Na zahtevo britanske premierke Therese May je sicer Evropski svet pretekli četrtek odobril podaljšanje datuma odhoda Združenega kraljestva do 22. maja, če bo spodnji dom britanskega parlamenta ta teden potrdil izstopni sporazum. Če tega ne bo storil, bo Evropski svet odobril podaljšanje do 12. aprila 2019. V tem primeru se pričakuje, da bo Združeno kraljestvo pred tem datumom predlagalo naslednje korake.

To pomeni, da če sporazum o izstopu ne bo ratificiran do petka, se lahko 12. aprila uresniči scenarij brez dogovora, čeprav unija še vedno upa, da se to ne bo zgodilo. Vendar se je EU pripravila na ta scenarij in je skozi celotne priprave ostala enotna, so navedli na komisiji.

V primeru scenarija brez dogovora bo Združeno kraljestvo brez kakršne koli prehodne ureditve postalo tretja država. Od takrat bo zanj prenehalo veljati celotno primarno in sekundarno pravo EU. Ne bo prehodnega obdobja, kot je določeno v sporazumu o izstopu.

V tem primeru bi odnose Združenega kraljestva z EU urejalo splošno mednarodno javno pravo, vključno s pravili Svetovne trgovinske organizacije. EU bo morala na svojih mejah z Združenim kraljestvom takoj začeti uporabljati svoja pravila in tarife. To vključuje preglede in kontrole v zvezi s carinskimi, sanitarnimi in fitosanitarnimi standardi ter preverjanje skladnosti z merili EU. Podobno državljani Združenega kraljestva ne bodo več državljani Evropske unije in se bodo zanje pri prehodu meje v Evropsko unijo izvajali dodatni pregledi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine