15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Brazilski levičarski predsednik Lula praktično že prekinil diplomatske stike z Izraelom

Piše: C. R. 

Brazilija je danes odpoklicala svojega veleposlanika iz Izraela, potem ko ga je zaradi diplomatskega spora v zvezi z izraelsko vojaško operacijo v Gazi v februarju sprva poklicala na posvet. Brazilski diplomatski vir je danes povedal, da pogoji za njegovo vrnitev v Tel Aviv niso izpolnjeni.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je v uradnem listu objavljen odlok brazilskega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve o imenovanju dosedanjega veleposlanika v Izraelu Frederica Meyerja za posebnega predstavnika Brazilije na konferenci Združenih narodov o razorožitvi v Ženevi.

V Izraelu bo tako Brazilijo odslej zastopal odpravnik poslov Fabio Farias, saj Lula novega veleposlanika ne namerava takoj imenovati, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja neimenovani diplomatski vir.

Diplomatski spor med državama je februarja sprožila izjava Lule, ki je izraelsko ofenzivo v območju Gaze primerjal s holokavstom in ocenil, da ne gre za vojno, temveč za genocid. Izrael je izjavo obsodil in na pogovor poklical brazilskega veleposlanika, Lulo pa razglasil za nezaželeno osebo. Z veleposlanikom Meyerjem so pogovor opravili v spominskem centru holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu.

Meyerja so nato pozvali na posvet v domovino, izraelskega veleposlanika v Braziliji pa v Izrael. Brazilski diplomatski vir je za AFP danes še pojasnil, da so se za odpoklic veleposlanika odločili zaradi ponižanja, ki ga je doživel v spominskem centru Jad Vašem.

Do odločitve je sicer prišlo tudi po tem, ko je brazilska vlada obsodila nedeljski izraelski napad na palestinsko begunsko taborišče blizu Rafe, v katerem je bilo ubitih najmanj 45 ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine