4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Brazilija na mejo z Venezuelo poslala vojsko

Brazilski predsednik Michel Temer je podpisal dekret, s katerim je danes napotil vojsko v zvezno državo Roraima na severu države, da bi zagotovil varnost na meji z Venezuelo. Na območju, kamor je pribežalo več deset tisoč Venezuelcev, je naraslo število umorov, prišlo je tudi do spopadov med lokalnim prebivalstvom in begunci.

V nedeljo se je zgodil incident, ko je zaradi jezne množice okoli 1200 venezuelskih migrantov zbežalo nazaj v Venezuelo. Po govoricah, da so migranti pretepli lokalnega prodajalca, je namreč jezna množica vdrla v njihovo šotorsko naselje, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Temer je v torek sporočil, da se je za napotitev vojske odločil, ker želi zagotoviti varnost tako Brazilcem kot tudi migrantom.

Venezuelsko krizo, zaradi katere je zaradi splošnega pomanjkanja in kolapsa institucij državo zapustilo že 2,3 milijona ljudi, je v televizijskem nagovoru Temer označil za tragično. Opozoril pa je, da grozi “harmoniji praktično celotnega kontinenta”, saj posledice ob Braziliji čutijo tudi Peru, Ekvador, Kolumbija ter druge latinskoameriške države.

Mednarodno skupnost je pozval k sprejemu diplomatskih ukrepov za ustavitev eksodusa Venezuelcev, ki jih je v Braziliji okoli 60.000, največ prav v eni najrevnejših zveznih držav Roraima.

“Brazilija spoštuje suverenost držav, vendar pa se moramo spomniti, da je država suverena samo, če spoštuje svoje ljudi in zanje skrbi,” je dejal v zloveščem opozorilu venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduri, navaja AFP.

Koliko vojakov bodo napotili na mejo z Venezuelo, ni pojasnil. Povedal pa je, da bodo sprva ostali na območju dva tedna, do 12. septembra in da lahko napotitev podaljšajo.

Po ocenah Združenih narodov je iz Venezuele odšlo 2,3 milijona ljudi, od tega 1,6 milijona po letu 2015, ko se je kriza zaostrila. Največ, več kot milijon, jih je v sosednji Kolumbiji, več kot pol milijona v Ekvadorju, okoli 400.000 v Peruju. Tudi v teh državah že prihaja do napetosti med lokalnim prebivalstvom in migranti ter občasnega nasilja, širijo se bolezni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine