21 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Islamist napovedal džihad, v pripravljenosti naj bi bilo kar 10 tisoč mudžahedinov

V BiH je že januarja javnost razburil posnetek džihadista, ki grozi, da se bo brez pomisleka udeležil džihada, če ga tako pozove Alah, prav tako pa ponosno zatrdi, da naj bi bilo v BiH kar 10 tisoč borcev pripravljenih na džihad. Na to kažejo tudi podatki obveščevalnih služb, a oblasti mirijo, da naj bi imele vse pod kontrolo.

V Bosni in Hercegovini že dlje časa razburja videoposnetek pobesnelega džihadista, ki mirno pove, da bi se takoj odzval pozivu na džihad: “Ko bo prišel čas, ko bo prišel čas, bom jaz šel, če me Alah pozove in slišim vest, da se poziva na džihad, se bom takoj odzval. Ne samo jaz, pač pa tudi 10 tisoč mudžahedinov iz BiH in cele Evrope!”

Posnetek je na družbenem omrežju Facebook v januarju objavil znani ekstremist Vahidin Delić, v nekaj dneh pa je dosegel več sto tisoč ogledov in številne komentarje podpore in strinjanja z vsebino. Videoposnetek na Delićevem profilu danes ni več dostopen, še vedno pa objavlja islamistično navdihnjeno vsebino, povezano z vojno tematiko.
Za džihad naj bi bilo v Bosni in Hercegovini pripravljeno kar 10 tisoč mudžahedinov. Oblast naj se na video posnetek ne bi odzvala, minister za varnost Dragan Mektić pa je takrat trdil, da naj bi bilo vse pod kontrolo: “Ta problem imamo pod kontrolo, nadziramo in med drugim tudi samega Delića, mislim da na ta način samo poskuša ustvarjati dodatne napetosti.”

A po podatkih strokovnjakov, se podatek ujema s podatki obveščevalnih služb, glede na katere naj bi se v regiji dejansko nahajalo 10 tisoč mudžahedinov, tako da to predstavlja resno varnostno grožnjo, v prenekaterih bošnjaških vaseh pa tako že vihrajo zastave teroristične skupine Islamska država.

Zadnje novice

Sorodne vsebine