16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Boris Johnson tudi uradno postal novi britanski premier

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je danes obiskal kraljico Elizabeto II. in ta ga je imenovala za novega predsednika vlade. Na tem položaju je nasledil Thereso May, ki je pred tem kraljici predala odstopno izjavo.

 

Johnson je v prvem govoru v vlogi premierja pred svojo rezidenco na Downing Street 10 ponovil, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra zapustilo Evropsko unijo, poroča britanski BBC.

Britanska zastava predstavlja svobodo, svobodo govora, vladavino prava in demokracijo, je dodal. “Zato bomo 31. oktobra šli iz EU,” je zagotovil.

“Britanski državljani so siti čakanja in prišel je čas, da delujemo, sprejemamo odločitve, nudimo močno vodstvo in spremenimo državo na bolje,” je dejal. Po njegovem ne nameravajo čakati 99 dni, kolikor je še do konca oktobra.

Novi premier je izrazil prepričanje, da lahko sklenejo nov in boljši dogovor z Brusljem. Mora pa biti Velika Britanija pripravljena tudi “na možnost, da bo Bruselj zavrnil nadaljnja pogajanja”, zaradi česar bodo prisiljeni v brexit brez dogovora, je dodal.

V govoru se je zahvalil tudi Mayevi za njen pogum in potrpežljivost, a dodal, da je kljub njenim naporom država “jetnik starih razprav iz leta 2016” ter se s s tem navezal na referendum o brexitu.

Po več odstopih v vladi bo sicer med prvimi nalogami Johnsona preoblikovanje kabineta. S svojih položajev so med drugim odstopili finančni minister Philip Hammond, pravosodni minister David Gauke, minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart in namestnik premierke David Lidington. Kot glavni razlog so navedli, da ne morejo sodelovati s premierjem, ki želi do konca oktobra izvesti brexit z dogovorom ali brez njega.

Kasneje sta svoj odhod iz vlade sporočila še obrambna ministrica Penny Mordaunt in minister za mednarodno trgovino Liam Fox.

Nova ministrska imena bi lahko Johnson sporočil še drevi oziroma v četrtek. Prvo srečanje kabineta pod novim vodstvom pa je po pisanju BBC napovedano že za drevi.

Prihod Johnsona do Buckinghamske palače so sicer zmotili okoljski protestniki organizacije Greenpeace, ki so s človeško verigo skušali opozoriti takrat še bodočega premierja na okoljsko krizo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine