-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Boris Johnson predstavil svoj načrt za brexit

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je danes ponovno napadel premierko Thereso May in obenem predstavil svoj alternativni načrt za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Po njegovi oceni si bi moralo Združeno kraljestvo prizadevati za prostotrgovinski sporazum z EU, ki ga je Johnson poimenoval “Super Kanada”.

V prispevku za časnik Daily Telegraph je nekdanji zunanji minister trenutne načrte britanske vlade za brexit označil za moralno in intelektualno ponižanje ter demokratični polom. Po njegovem mnenju vladi ni uspelo dostaviti državljanom tistega, kar si želijo, povzemajo tuje tiskovne agencije.

Obenem je predstavil svoj alternativni načrt za brexit, ki vsebuje šest točk in naj bi rešil tudi zagato glede meje z Irsko. Predlaga namreč tehnološko posodobitev in carinske preglede stran od meje, s čimer bi se po njegovem mnenju lahko ognili ponovni uvedbi nadzora na mejah.

Kot glavno točko pa navaja, da bi moral London zagovarjati sklenitev prostotrgovinskega sporazuma, kot ga je EU sklenila s Kanado, a da bo ta še bolj ambiciozen, in ga je tako poimenoval “Super Kanada”. Ker pa bi za sklenitev tovrstnega sporazuma potrebovali nekaj časa, je opozoril, da bi se prehodno obdobje po brexitu verjetno zavleklo po letu 2020.

“To je trenutek, da se spremeni tok pogajanj ter upraviči ambicije in potencial brexita,” je še zapisal Johnson v kolumni s 4500 besedami.

Johnson, ki je kot minister odstopil julija po sprejemu načrta za brexit iz Chequersa, je napadel premierko ravno pred kongresom britanskih konservativcev, ki se začne v nedeljo ter tako še povečal pritisk nanjo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine