9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Bolsonaro: Za požare kriva kriminalna dejanja nevladnih organizacij

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v sredo namignil, da bi lahko bila za požare, ki so se razdivjali v amazonskem pragozdu na severu Brazilije, kriva “kriminalna dejanja” nevladnih okoljskih organizacij. Te so odgovornost za požare že zavrnile, Bolsonarove izjave po označile za povsem neodgovorne.

 

Bolsonaro se je z valjenjem krivde za požare na nevladnike odzval na val ogorčenja, ki ga je ognjeno uničenje v obsežnih delih pragozda sprožilo na spletnih družbenih omrežjih. V Braziliji je namreč potem, ko je Bolsonaro po lanski izvolitvi januarja zasedel predsedniški položaj, v skladu z njegovimi predvolilnimi obljubami prišlo do porasta krčenja gozdov.

Na družbenih omrežjih so ljudje delili tudi posnetke požarov, ki požirajo velike dele največjega deževnega pragozda na svetu. V sredo je bilo največ objav na Twitterju z oznako #PrayforAmazonas (Moli za Amazonijo). Kot sicer navaja francoska tiskovna agencija AFP, so bili nekateri izmed posnetkov stari, celo iz leta 1989, ali celo iz drugih držav, kot so ZDA in Indija.

A tudi uradni podatki in satelitski posnetki kažejo, da je v Braziliji letos izbruhnilo skoraj 73.000 gozdnih požarov, kar je največje število po letu 2013 oz. kar 83 odstotkov več kot lani. In večina oz. več kot polovica jih je zagorela v amazonskem pragozdu. Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa dejstvo, da je gost dim v minulih dneh pokril več mest, vključno z več kot 2000 kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi.

Brazilski predsednik je v sredo navedel, da bi lahko bila za požare kriva kriminalna dejanja nevladnih organizacij, ki naj bi s tem skušala pritegniti pozornost nanj oz. na brazilsko vlado, potem ko so jim skrčili sredstva. “S tem se soočamo,” je Bolsonaro dejal pred novinarji. Kot je dodal, “so požare zanetili na strateških mestih”. “Vsi znaki kažejo, da so tja odšli za to, da bi zanetili požare in snemali. Tako se mi zdi,” je še povedal.

Okoljevarstveniki so Bolsonarove navedbe ostro zavrnili. Predsednik brazilskega Inštituta za zaščito okolja (Proam) Carlos Bocuhy je dejal, da so te “povsem neodgovorne”, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavnik Svetovnega sklada za naravo (WWF) Ricardo Mello je medtem pojasnil, da požare z izsekavanjem gozdov za pašnike pogosto povzročilo kmetje. Predstavnik Greenpeacea Danicley Aguiar pa je poudaril, da “govori in dejanja Bolsonarove vlade, ki izvaja pravo rušenje okoljske politike v državi, opogumljajo tiste, ki krčijo in uničujejo amazonski pragozd”.

Brazilski okoljski minister Ricardo Selles je sicer v torek povedal, da plamene širijo suho vreme, veter in vročina. Dodal je, da se z ognjem gasilci borijo tudi z letali za gašenje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine