17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Bolsonaro odobril napotitev brazilskih oboroženih sil v boj proti požarom v Amazoniji

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v petek odobril napotitev brazilskih oboroženih sil v boj proti požarom, ki divjajo v amazonskem pragozdu. Odločitev je sprejel po močnem pritisku in pozivih evropskih voditeljev k ukrepanju za zaščito “pljuč sveta”.

Bolsonaro je z odlokom odobril napotitev vojske v naravne rezervate, na območja z avtohtonim prebivalstvom in obmejna območja v Amazoniji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Brazilski predsednik se je zaradi požarov znašel pod velikim pritiskom evropskih voditeljev. Francija je v petek sporočila, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika nasprotovala trgovinskemu sporazumu, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosu.

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem brazilskemu kolegu ponudil pomoč v boju proti požarom v amazonskem pragozdu.

Brazilski predsednik pa je že v sredo navedel, da bi lahko bila za požare kriva kriminalna dejanja nevladnih organizacij, ki naj bi s tem skušala pritegniti pozornost nanj oz. na brazilsko vlado, potem ko so jim skrčili sredstva. “S tem se soočamo,” je Bolsonaro dejal pred novinarji. Kot je dodal, “so požare zanetili na strateških mestih”. “Vsi znaki kažejo, da so tja odšli za to, da bi zanetili požare in snemali. Tako se mi zdi,” je še povedal.

Okoljevarstveniki so Bolsonarove navedbe ostro zavrnili. Predsednik brazilskega Inštituta za zaščito okolja (Proam) Carlos Bocuhy je dejal, da so te “povsem neodgovorne”, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine