10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Bolsonaro Macronu: Ne moreš preprečiti požigov cerkva v Franciji, pa bi gasil Amazonijo!

»Cenimo ponujeno pomoč, toda ta sredstva bi bila boljše uporabljena za pogozdovanje Evrope,« je brazilski predsednik Jair Bolsonaro zavrnil denarno pomoč, za katero so se države G7 zavezale, da jo bodo dale državam na severu Brazilije, da zaščitijo deževni pragozd.

Emmanuel Macron je na srečanju voditeljev sedmih najbogatejših držav G7 dejal, da so dosegli dogovor o logistični in finančni pomoči pri gašenju požarov, ki divjajo v Amazoniji. V Biarritzu ob Biskajskem zalivu je gostitelj povedal, dejal gostitelj, francoski predsednik Emmanuel Macron, da so se voditelji Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Združenega kraljestva in ZDA dogovorili, da bodo za gašenje požarov v Amazoniji namenili približno 20 milijonov evrov.
Na ponujeno pomoč se je že odzval brazilski predsednik Jair Bolsonaro, češ da ta pomoč obravnava »Brazilijo kot kolonijo ali nikogaršnjo zemljo«. Pobudo Macrona je označil kot napad na »suverenost Brazilije in kot kolonialistično razmišljanje«.
Kot je še dejal, poroča Globe, bi Macron gasil požare v Amazoniji, v Franciji pa ne more pred požigi in požari zaščititi niti svojih cerkva. Dodal je še, da ceni pobudo za pomoč, ampak naj 20 milijonov rajši porabijo za pogozdovanje Evrope.

Zadnje novice

Sorodne vsebine