14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Bolgarska vlada na veliki preizkušnji – 57 dni zapored protesti in pozivi k odstopu Bojka Borisova; demonstranti nad policiste z eksplozivnimi sredstvi, v ozadju nasilja skrajni levičarji

Več kot 120 priprtih protestnikov in sto poškodovanih policistov, je neslavna bera in neslavni rekord demonstrirajočih, ki uničujejo državo.

 

Na protestih v bolgarskem glavnem mestu že 57 dan protestira na  tisoče demonstrantov. Tisoče protestnikov se je 3. septembra že zgodaj zjutraj začelo zbirati pred parlamentom v Sofiji, zahtevajoč odstop premierja, po njihovem zaradi neuspešne borbe proti korupciji v državi. Obenem pozivajo tudi državnega  tožilca Ivana Geševa, tako kot Borisov, o odstopu. Po mnenju protestnikov sta oba  povezana z organiziranim kriminalom in skrivata  oziroma ne priznavata svoje povezave. Toliko o glavnem vzroku za proteste. 

Najmanj 120 demonstrantov je bilo priprtih, poškodovanih je bilo sto bolgarskih policistov, od tega se jih 15 zdravi v bolnišnici – to je sredina bilanca protestov v Sofiji proti vladi.

To kar se dogaja v Bolgariji, je  zelo dolg maraton nemirov. V Sofiji so že od zgodnih ur v sredo začeli prihajati različni ljudje, pa  ne vsi  zaradi demonstracij in izražanja svoje volje in pravice do protestiranja,  ampak da povzročajo napetosti. Policisti so bili pred izzivom  nagovorjeni od vodilnih, da potrpijo  in prenesejo in prenašajo na njih in okoli njih  vržene razne pirotehnične izdelke  in ročno izdelanih eksplozivnih teles t.i. bombic. Po besedah Antona Zlatanova, namestnika direktorja sofijske uprave za notranje zadeve, taktiko ki so jo morali izvajati je temeljila na ohranjanju  zdravja in življenja tako demonstrantov kot policistov. Samo v jutranjih urah  je bilo poškodovanih okoli sto policistov, 15 se jih mora zdraviti v sofijski bolnišnici.

Kot je izjavil namestnik direktorja sofijske policije, je neka pirotehnična snov eksplodirala ob policijskem avtomobilu. Bomba domače ročne izdelave bi naj bila vržena v policijski avtomobil, potem ko je eden od demonstrantov razbil steklo na policijskem avtomobilu. Več kot sto dvajset demonstrantov so zajeli in jih privedli, od tega polovico že v sredo zvečer, ostale pa tekom četrtkovega jutra. Omenjenih 60 demonstrantov naj bi že imelo kriminalni dosje in s tem povezano ne najbolj »bleščečo« predstavitev predvsem bogate kariere z izgredi  in  uničevanjem  predmetov, poslopij  in  ostalih javnih dobrin. Pri njih naj bi našli in zasegli mnogo eksplozivnega materiala, med njimi tudi bombe, druge eksplozivne naprave, predvsem pa ogromno večjih petard.

Tam kjer so masovne demonstracije in neredi, so tudi  žrtve ali poškodovani na obeh straneh. Kar pa je nenormalno in obsodbe vredno ter deležno nerazumevanja, je to, da politiki in osebe iz javnega življenja kličejo in spodbujajo demonstrante k rušenju javnega reda in miru ter k napadanju policistov.  Policija na teh nemirih je delovala defenzivno, blago in zelo visokim pragom tolerance. To je tudi razlog poškodb določenih policistov, ker so prepozno dobili ukaz za interveniranje. Sreda je bil takšen dan, ko se je videlo kako brezobzirni so demonstranti, ko so se spravili na policiste z pirotehniko, kamenjem, ploščicami, kovinskimi palicami, pred parlamentom celo z  senom, ki so ga metali čez policijske ščite. Obenem pa pri policiji izrecno zavračajo morebitno uporabo živčnih  plinov, kar so policiji sicer očitali protestniki

Eden od ukrepov, ki so ga uporabili  je tudi  ta, da  so odstranili šotore, ki so jih protestniki postavili na prometnih površinah. Prej postavljene šotore, glede na to, da so bili tam kar sredi ceste, so uporabljali za izdelavo in skrivanje eksplozivnih teles, ki so jih nato metali med policiste. Policija jih je odstranila s prometnih površin. Tako so tudi  sprostili promet, ki je bil na več pomembnih vpadnicah in v samem centru mesta zelo oviran ali onemogočen.

Ta početja demonstrantov so žal kopija ali način posnemanja  podobnih protestov po Evropi. Organizirane so s starni levičarjev in anarhistov, ki si želijo denar, slednjega so prejemali v mnogih primerih nezasluženo kot privilegij. Ker pa je epidemija korona virusa razgalila prenekatero zlorabo proračuna, se jih je »dotaknilo” in prišlo do živega ob izgubi vira, ki je mnoga leta bil sam po sebi  avtomatičen in  logičen, ne da bi poznali ali želeli poznati način, kako se mora priti do njega. Vse drugo, kar se skriva pod plaščem svoboščin, pravic, ki so jih že imeli, je bolj ko ne povod, ki se jasneje razblini in se spremeni  v povzročanje  neredov in kaosa v državah in mestih, kjer se to dogaja. 

Ali se bodo demonstranti in protestniki vendarle ozavestili svojega jalovega, škodljivega in z ničemer razumsko spodbujenega početja z nepopravljivimi posledicami, bo znano, upajmo da kmalu!

Zadnje novice

Sorodne vsebine