24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Bo Inštitut 8. marec “fajtal” tudi za afganistanske ženske? Tam že tretje šolsko leto šolstvo brez dijakinj, deklicam je šolanje od 12. leta naprej prepovedano

Piše: C. R. 

V Afganistanu se je danes začelo novo šolsko leto na osnovnih in srednjih šolah. Že tretje leto se je začelo brez dijakinj, saj so talibanske oblasti marca 2022 v skladu s skrajno razlago islama deklicam od 12. leta starosti prepovedale šolanje.

Deklice smejo obiskovati samo prvih šest razredov osnovne šole, ne pa tudi srednjih šol in univerz. Študijsko leto se je sicer nedavno že začelo. Talibani, ki so se na oblast v Kabulu vrnili avgusta 2021, pa so ženskam študij prepovedali decembra 2022, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

Začetek novega šolskega leta so danes visoki predstavniki oblasti obeležili s slovesnostjo na srednji šoli Amani v Kabulu, na katero pa novinarkam ni bilo dovoljeno, češ da ni prostora.

Bivši prozahodni afganistanski predsednik Hamid Karzaj in izvršni vodja države Abdulah Abdulah sta medtem pozvala talibane, naj deklicam in ženskam dovolijo srednješolsko in visokošolsko izobraževanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Talibani od vrnitve na oblast ženske izrivajo iz javnega življenja in državnih služb ter jim jemljejo vse težko priborjene pravice. Ženske tudi ne smejo potovati brez moškega sorodnika, v javnosti se morajo pokrivati ter ne smejo obiskovati parkov, telovadnic in javnih kopališč.

Afganistan je edina država na svetu, v kateri je ženskam po osnovni šoli prepovedano šolanje. Kljub temu v nekaterih delih države deklice in dekleta še vedno lahko obiskujejo verske šole, izobražujejo pa se tudi za babice in medicinske sestre, razširilo se je izobraževanje na spletu.

Kršenje pravic žensk je glavna ovira za mednarodno priznanje talibanske vlade, ki je ni priznala še nobena država.

Misija Združenih narodov v Afganistanu je na družbenem omrežju X oblasti pozvala k “odpravi neupravičene in škodljive prepovedi izobraževanja“. Izpostavila je, da je izobraževanje za vse bistvenega pomena za mir in blaginjo.

Le kaj bi na to rekel Inštitut 8. marec?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine