6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Bo Avstrija kmalu spet dobila desno vlado? Kurz želi pospešiti pogajanja

Koalicijska pogajanja v Avstriji so danes dobila nekaj dinamike. Vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je namreč javno pozval k čim hitrejšem končanju pogajanj, kar je razjezilo kar nekaj članov Zelenih. Vodja Zelenih Werner Kogler je zato predlagal umirjeno nadaljevanje pogajanj brez časovnega pritiska.

 

 

Kurz je v več intervjujih za časnike pozval k čim hitrejši sklenitvi pogajanj po novem letu. “Moj cilj je, da imamo do začetka ali sredine januarja stabilno, delujočo vlado,” je dejal za nekaj časnikov. Za Kurier pa je celo zagotovil, da bo vlada sestavljena do januarja.

Njegove izjave so poskrbele za nekaj burnih odzivov, predvsem ko so se začele preko družbenih omrežij širiti govorice, da so pogajanja zelo težka, tudi zaradi nekaterih zahtev Zelenih, kot na primer, da se ob 20. uri zatemni luči na nogometnih stadionih, da z žarometi ne bi motili žuželk.

Medtem ko je generalni sekretar Zelenih Thimo Fiesel govoril o napaki, se je Kogler v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA zavzel za mirno nadaljevanje pogovorov. “Prej ali slej bo še dovolj vroče v kuhinji,” je dejal.

Zgodbo okoli žuželk pa je šaljivo zavrnil, češ da je to nesmisel, saj je nemogoče, da bi predlagali kaj takega, saj ravno Kogler ob teh urah še rad sedi na stadionu.

Sicer bi lahko tudi po oceni Koglerja pogajanja sklenili v januarju, lahko pa bi trajalo tudi dlje. Opozoril je pred časovnim pritiskom, saj je bolj pomembna kvaliteta kot hitrost. “Bolje dva ali trije tedni več pogajanj in potem dve ali tri leta več vladanja,” je dodal Kogler.

ÖVP in Zeleni so vstopili v pogajanja v začetku novembra. ÖVP je na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov – 37,5 odstotka, zaradi česar je Kurz prejel nov mandat za sestavo vlade. Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament s 13,9 odstotka glasov. Če bo strankama uspelo skleniti koalicijski dogovor, bodo Zeleni v Avstriji prvič vstopili v vlado na zvezni ravni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine