5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Bizarnostim na področju t. i. podnebnih sprememb ni videti konca: britanske banke čakajo t. i. podnebni stresni testi

Britanske banke, ki so že podvržene skrbnim letnim pregledom bilanc, v bližnji prihodnosti čakajo še stresni testi, s katerimi bo regulator preveril, kako odporne so na učinke podnebnih sprememb, so danes sporočili iz britanske centralne banke.

 

V Bank of England so danes v javno obravnavo posredovali dokument o poskusni izvedbi stresnih testov, katerih namen bo ugotoviti, kako so največje banke in zavarovalnice na Otoku pripravljene na “snovna in tranzicijska tveganja, povezana z različnimi možnimi podnebnimi scenariji”. Med drugim bodo preučili, kaj bi za banke pomenili hitri in pozni ukrepi za dosego podnebnih ciljev ter kaj odsotnost vsakršnih ukrepov.

Hkrati bodo preverili, kaj s podnebnimi spremembami povezana tveganja pomenijo širše za finančni sistem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski guverner Mark Carney, ki z januarjem odhaja v Združene narode, kjer se bo ukvarjal prav z vprašanjem povezave financ in podnebnih sprememb, je danes poudaril, da bodo stresni testi “pionirska vaja, temelječa na znatnem napredku v naslavljanju s podnebnimi spremembami povezanih tveganj, ki so ga že dosegli podjetja, centralne banke in regulatorji”.

“Podnebne spremembe bodo vplivale na vrednost skoraj vsega finančnega premoženja,” je opozoril in dodal, da bo poskusna izvedba stresnih testov pomagala zagotoviti zadostno odpornost ključnega dela britanskega finančnega sistema.

Javna razprava o poskusni izvedbi stresnih testov bo potekala do 18. marca, končni dokument pa bo objavljen v drugi polovici leta 2020. Rezultati poskusnih stresnih testov naj bi bili predstavljeni leta 2021.

Zadnje novice

Sorodne vsebine