18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Berlin: Priznali bomo Guaida, če ne bo svobodnih volitev

Nemčija je pripravljena priznati venezuelskega opozicijskega voditelja Juana Guaida za začasnega predsednika Venezuele, če v tej južnoameriški državi ne bodo izvedli svobodnih volitev, je danes sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade.

“Venezuela potrebuje svobodne in poštene volitve zdaj. Na sestankih EU se nemška vlada zdaj zavzema za priznanje Juana Guaida kot začasnega predsednika države, če takšnih svobodnih in poštenih volitev ne bodo izvedli kmalu,” je za medije izjavil Steffen Seibert. Kot je dodal, so pogovori na ravni EU o krizi v Venezueli v teku.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je v četrtek dejal, da Berlin ni nevtralen, “stojimo na Guaidovi strani, ker imamo velike težave s priznanjem” ponovne izvolitve Nicolasa Madura za predsednika. “Javno je znano, da je bilo toliko kršitev volilnega zakona, da lahko govorimo le o omejenem demokratičnem glasovanju,” je dejal.

Opozicijski predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaido se je v sredo razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Njegovo dejanje so priznale ZDA in večina latinskoameriških držav.

Venezuelska vojska se je postavila na stran predsednika Nicolasa Madura, ki je z nafto bogato državo pahnil v hudo politično in humanitarno krizo. Samodržca, ki je 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat, podpirajo Bolivija, Mehika, Urugvaj, Rusija, Turčija, EU se za zdaj ni povsem izjasnila, kot tudi ne večina držav članic ZN.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine